Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Είναι οι γάτες των αρχαιολογικών χώρων της Ρώμης κίνδυνος για την δημόσια υγεία;

Για όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί, οι γάτες πάντα περιπλανιούνται ανάμεσα από τις μαρμάρινες κολόνες του αρχαιολογικού χώρου της Ρώμης ό...



Για όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί, οι γάτες πάντα περιπλανιούνται ανάμεσα από τις μαρμάρινες κολόνες του αρχαιολογικού χώρου της Ρώμης όπου ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε από τον Βρούτο και την ομάδα των γερουσιαστών.



Τώρα, όμως, οι γάτες του αρχαιολογικού χώρου του Largo Argentina έχουν πέσει θύματα μιας συνωμοσίας. Οι σύγχρονοι κυβερνήτες της Ρώμης τις έχουν επικηρύξει ως δημόσιο κίνδυνο για την υγεία.

Οι εντολές απομάκρυνσης έχουν δοθεί τόσο στις γάτες όσο και στο προσωπικό του άτυπου κέντρου που τις φροντίζει, παρά το γεγονός ότι τα ζώα αποτελούν δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο από μόνα τους.

Αξιωματούχοι της πόλης δηλώνουν ότι το άτυπο κέντρο, το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Καίσαρας, πρέπει να κλείσει γιατί είναι ανθυγιεινό, χτίστηκε χωρίς την κατάλληλη πολεοδομική άδεια και θέτει σε κίνδυνο έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας.

«Πώς είναι δυνατόν οι λάτρεις της γάτας να κατασκευάζουν το καταφύγιο τους σε ένα αρχαίο μνημείο;» ρώτησε ο Andrea Carandini, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αλλά οι εθελοντές που διοικούν το καταφύγιο, ένα μικρό, υπόγειο χώρο γεμάτο με γάτες κάθε χρώματος και σχεδίου, έχουν ορκιστεί να καταπολεμήσουν όσο μπορούν την εντολή έξωσης. Είπαν ότι παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για την πόλη, αφού φροντίζουν αδέσποτα ζώα και ενδιαφέρονται για την αποστείρωση τους, την τροφή και τα φάρμακα τους.

Οι γάτες - αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 από αυτές - τρέχουν ελεύθερα μέσα στα αρχαία κατάλοιπα και μπορεί κανείς να τις δει να λιάζονται στον ήλιο, να είναι ξαπλωμένες πάνω σε σπασμένα κομμάτια μαρμάρου και να κοιμούνται κουλουριασμένες πάνω στις κυματοειδείς σιδερένιες στέγες, οι οποίες προστατεύουν τα μνημεία από τη βροχή.
«Χωρίς εμάς οι γάτες θα έψαχναν για τρόφιμα στα πεζοδρόμια και θα παρασύρονταν από τραμ και λεωφορεία στους δρόμους - θα ήταν μια καταστροφή», δήλωσε η Lia Dequel, μια από τους ιδρυτές του καταφυγίου.

Οι εθελοντές αρνήθηκαν επίσης την κατηγορία παράνομης κατασκευής και εγκατάστασης στον χώρο, λέγοντας ότι ο χώρος παραμένει βρώμικος, υγρός και εγκαταλελειμμένος εδώ και 19 χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1920, θαμμένος για αιώνες μετά από την πτώση και την παρακμή στα τέλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

«Από ό,τι λένε οι αρχές, θα έλεγε κανείς ότι έχουμε καταλάβει τον Παρθενώνα», δήλωσε η Silvia Viviani, συν-ιδρυτής του καταφυγίου. «Είμαι ένας Ρωμαίος και είμαι πολύ περήφανος για την αρχαία κληρονομιά μας, αλλά εμείς δεν καταστρέφουμε τίποτα εδώ». Το καταφύγιο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες το χρόνο, οι οποίοι κατεβαίνουν τα μεταλλικά σκαλοπάτια που οδηγούν κάτω από το επίπεδο του δρόμου για να χαϊδέψουν τις γάτες και να αγοράσουν σχετικά προϊόντα όπως t-shirts, μαγνητάκια για το ψυγείο και άλλα αναμνηστικά, ενώ τα χρήματα αυτά βοηθούν το καταφύγιο.

«Είναι ένα φανταστικό μέρος», δήλωσε η Cristina Lazzaroni, η οποία επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο από το Μιλάνο. «Δεν μπορώ να δω ότι αυτό βλάπτει τα αρχαία κατάλοιπα. Οι Ρωμαίοι πάντα ζούσαν με τις γάτες. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν πολύ καλή δουλειά».

Ωστόσο, το ζήτημα έχει πλέον μεταφερθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο, με γερουσιαστή του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «αδιανόητο» τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια να αντιμετωπίζονται κατά αυτό τον τρόπο.
Ο Valerio Massimo Manfredi, γνωστός αρχαιολόγος και συγγραφέας, επέμεινε οι γάτες πρέπει να μεταφερθούν αλλού. «Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή  που χρονολογείται από την Ρωμαϊκή Ρεπουμπλικανική περίοδο και είναι ο χώρος που δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας», δήλωσε.




Πηγή: telegraph.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια