Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστρέφει το Ψηφιδωτό του Ορφέα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία;

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι ο Ertuğrul Günay, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θα ανακοινώσει την επιστροφή του Ψηφιδωτού...



Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι ο Ertuğrul Günay, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θα ανακοινώσει την επιστροφή του Ψηφιδωτού του Ορφέα στην Τουρκία από το Dallas Museum of Art στις ΗΠΑ την παραμονή του νέου έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.



Ο Günay έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα επιτύχει την επιστροφή συγκεκριμένου ιστορικού αντικειμένου που ανακαλύφθηκε αρχικά στην Τουρκία, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς για πιο πρόκειται. Οι φήμες στον κόσμο της αρχαιολογίας δείχνουν ότι είναι το Ψηφιδωτό του Ορφέα, το οποίο ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa το 1950 και μεταφέρθηκε λαθραία εκτός Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκική αντιπροσωπεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έφυγε για το Σικάγο για την παράδοση της διαδικασίας, και θα επιστρέψει στην Τουρκία στις 5 Δεκεμβρίου με το Ψηφιδωτό του Ορφέα.

Ο Jill Bernstein, διευθυντής του Dallas Museum of Art δήλωσε ότι θα εκδώσει επίσημη δήλωση για το θέμα τον επόμενο μήνα.

Το Ψηφιδωτό του Ορφέα (194 μ.Χ.) είναι γνωστό ως το πρώτο ψηφιδωτό της αρχαίας Έδεσσας. 
Η Αντιόχεια ή Έδεσσα ή Αντιόχεια της Ιουδαίας ή «η επί Καλλιρρόης και Ασφαλίτιδος λίμνης», στην Οσροηνή, υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα της Μεσοποταμίας. 

Κατά πιθανότερες μαρτυρίες την Αντιόχεια αυτή έκτισε ο Σέλευκος Α' ο Νικάτωρ πλησίον της Έδεσσας που είχε κτίσει ο Μέγας Αλέξανδρος. Μετά τη καταστροφή της όμως από πλημμύρες ο Σέλευκος την συνοίκισε για δεύτερη φορά όπου και την ονόμασε Έδεσσα.
Αργότερα ο Αντίοχος Δ' ο Επιφανής, κατά μαρτυρία του Πλινίου, μετονόμασε αυτή σε «Αντιόχεια Καλλιρρόη» ή κατ' άλλους «Αντιόχεια επί Καλλιρρόη». Τα νομίσματά της επί Αντίοχου Δ' φέρουν την επιγραφή «ΑΝΤΙΟΧΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ». Το όνομα όμως αυτό δεν διατηρήθηκε για πολύ, καθώς από τα σωζόμενα νομίσματα εξάγεται ότι πολύ γρήγορα (μετά τον Αντίοχο Δ') επανέκτησε το πρότερο όνομα Έδεσσα.

Κατά την Α' Σταυροφορία, η Έδεσσα ήταν η πρωτεύουσα της ομώνυμης κομητείας. Η Κομητεία της Έδεσσας ήταν το πρώτο κράτος που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους, αλλά και το πρώτο που καταλύθηκε, το 1144, πέφτοντας στα χέρια των Τούρκων.
Το σημερινό όνομα της πόλης η οποία ανήκει στην Τουρκία είναι Şanlıurfa.
Το ψηφιδωτό μεταφέρθηκε στο εξωτερικό από λαθρεμπόρους μετά την ανακάλυψή του από τον JB Segal, το 1950 στην Şanlıurfa. Το τουρκικό περιοδικό Aktüel Arkeoloji (Σύγχρονη Αρχαιολογία) ξεκίνησε φέτος εκστρατεία για να επιστρέψει το ψηφιδωτό του Ορφέα στην Τουρκία.



Πηγές: Hurriyet Daily Newswikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια