Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση κάθαρσης γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στόχος η αναστροφή της άσχημης εικόνας που δίνει η περιοχή Δράσεις για την αναστροφή της άσχημης εικόνας που δίνει η περιοχή του Εθνι...

Στόχος η αναστροφή
της άσχημης εικόνας που δίνει η περιοχή

Δράσεις για την αναστροφή της άσχημης εικόνας που δίνει η περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει καταστεί δυνατό ως τώρα να αντιμετωπισθεί, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων φορέων του δημοσίου, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του αν. υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα. 


Σε πρώτη ανάγνωση μάλιστα τα μέτρα κρίνονται σωστά, αρκεί βεβαίως να υλοποιηθούν και να τηρηθούν από τους υπεύθυνους φορείς.

 Συγκεκριμένα:

 - Η περιοχή γύρω από το Μουσείο τόσο στους ελεύθερους χώρους όσο και στους παράπλευρους δρόμους θα φωταγωγηθεί κατόπιν μελέτης, που θα συνταχθεί από τον δήμο Αθηναίων.

 - Ο δήμος Αθηναίων με την επιμέλεια του αντιδημάρχου Καθαριότητας θα προβαίνει καθημερινά σε σχολαστικό καθάρισμα της περιοχής.

 - Η ειδική Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου με την επιμέλεια του αντιδημάρχου Πρασίνου θα αναλάβει τη φροντίδα και συντήρηση του κήπου του Μουσείου αλλά και τη φύτευση καλλωπιστικών φυτών.

 - Ο δήμος Αθηναίων θα αναλάβει επίσης τη σύνταξη σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης για τη διευθέτηση της στάθμευσης των λεωφορείων στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου.

 - Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε συνεργασία με το δήμο θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον ευπρεπισμό του χώρου, όπου σήμερα λειτουργεί το αναψυκτήριο.

 - Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων θα καταρτίσει πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων στους πέριξ του Μουσείου χώρους, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

 - Η Ελληνική Αστυνομία θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες για την επιτήρηση του προαύλιου χώρου και των παράπλευρων δρόμων με σκοπό να καταστεί η περιοχή όσο το δυνατόν ασφαλέστερη για τους επισκέπτες του Μουσείου.

 - Συνεχής παρακολούθηση της εκτέλεσης των μέτρων θα γίνεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ταξίαρχος κ. Γιώργος Δροσάκης και εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων.

 - Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την ΕΑΧΑ και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας θα προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης για τη συνολική ανάπλαση της περιοχής και τη διαχείριση της κυκλοφορίας στους παράπλευρους δρόμους.

Το καμπανάκι για τη λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν χτυπήσει οι ιθύνοντες του μουσείου εδώ και χρόνια, όμως λύση δόθηκε προσωρινά μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει κι άλλες αποσπασματικές προσπάθειες με αποτέλεσμα όλες οι παράνομες δραστηριότητες που «φιλοξενούνται» στα πέριξ του μουσείου να μετακινηθούν από την οδό Τοσίτσα και την είσοδο του μουσείου, σε γειτονικούς δρόμους. 

Τον υπόλοιπο δε καιρό, το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών, αλλά και οι ληστείες είχαν μετατρέψει σε άβατο την οδό Τοσίτσα – με αποκορύφωμα τον θάνατο της επίτιμης διευθύντριας του μουσείου Ηώς Ζερβουδάκη από διερχόμενο μηχανάκι, αλλά και τον τραυματισμό υπαλλήλου του τότε ΥΠΠΟ, που έπεσε θύμα ληστείας. 

Είναι απορίας άξιον δε για ποιο λόγο αυτονόητα μέτρα σαν αυτά που συζητήθηκαν να ληφθούν σήμερα, δεν είχαν ληφθεί εδώ και καιρό με αποτέλεσμα τόσο οι ιθύνοντες του μουσείου να καταθέσουν την ακραία πρόταση να τοποθετήσει κάγκελα γύρω από το κτίριο, ενώ στο μεταξύ το ίδιο το μουσείο να έχει απαξιωθεί και η επισκεψιμότητα του να μην ανταποκρίνεται στην εμβέλεια και την σημασία του. 

Στη σύσκεψη που έγινε χθες Τρίτη έλαβαν μέρος ο ταξίαρχος κ. Γιώργος Δροσάκης από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Η κυρία Μόνικα Θέμου εκπροσωπώντας τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ανδρέας Βαρελάς και ο Υποδιευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γιώργος Κολοβός από πλευράς του Δήμου Αθηναίων. Η κυρία Μάγδα Κοφιδάκη εκπροσωπώντας την ΕΑΧΑ, η κυρία Εύη Καρκάλου από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Γιώργος Κακαβάς.


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα , Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια