Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χιλιάδες κλίκ στο Μεγάλο Θέατρο Γόρτυνας

Η επιβλητική ομορφιά του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας αποθανατίστηκε από τις φωτογραφικές μηχανές των μελών της Ελληνικής Φωτογραφικής ...


Η επιβλητική ομορφιά του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας αποθανατίστηκε από τις φωτογραφικές μηχανές των μελών της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης, που βρέθηκαν στην αρχαία πόλη, στα πλαίσια της παρθενικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών «Προσκήνιον» σε συνεργασία με το Δήμο Γόρτυνας και την ομάδα των αρχαιολόγων που έχουν επιμεληθεί της αρχαιολογικής σκαπάνης και έφεραν στο φως το μεγαλοπρεπές μνημείο.

Δεκάδες ερασιτέχνες φωτογράφοι πάτησαν τα ιερά χώματα της Αρχαίας Γόρτυνας και ενημερώθηκαν διεξοδικά από την Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αθανασία Κάντα και τους αρχαιολόγους για την ιστορία του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Γόρτυνας, για την πορεία των μέχρι τώρα ανασκαφών, αλλά για τα ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί. Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ, Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ήταν η μεταλαμπάδευση των γνώσεων των αρχαιολόγων προς τους επισκέπτες καθώς και η προβολή του μνημείου, αφού οι εικόνες που τράβηξαν τα μέλη της ΕΦΕΚ, αναμένεται να κάνουν το γύρω του κόσμου, μέσω του διαδικτύου.

«Από το 2008 έχει ξεκινήσει μια σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια για την ανασκαφή στο χώρο όπου βρισκόταν το Ρωμαϊκό Θέατρο της Γόρτυνας. Η προσπάθεια που άρχισαν ο Σταύρος Μπένος και η τότε Νομαρχία Ηρακλείου απέδωσε καρπούς αφού ξεκίνησαν οι ανασκαφές και αποκαλύφθηκε αυτό το σπουδαίο έργο. Σήμερα (σ.σ Κυριακή) είμαστε εδώ, γιατί το σωματείο με ενεργούς πολίτες, το «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΝ», φιλοξενεί την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης για να ξεναγηθούν τα μέλη της στο χώρο από τους αρχαιολόγους και μέσω των φωτογραφιών που θα τραβήξουν, να μεταφέρουν εικόνες από το Μεγάλο Θέατρο Γόρτυνας, σε όλο τον κόσμο. 

Θα συνεχίζουμε τις δράσεις για την ανάδειξη και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου, γιατί τα μνημεία αποτελούν την ζώσα ιστορία του τόπου μας και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνουμε τις νεότερες γενιές χωρίς να τις μπολιάζουμε με όλα όσα εμείς παραλάβαμε από τους παλιότερους. Αυτός είναι ο στόχος του «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ», που όπως αρέσκεται να λέει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπένος, αποτελεί το «μικρό αδερφάκι» της Κίνησης Πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ». Ευχαριστούμε το Δήμος Γόρτυνας για την στήριξη στο όλο εγχείρημα από την πρώτη μέρα και ζητάμε από τους πολίτες να αγκαλιάσουν το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας, που όπως έχω αναφέρει κατά καιρούς, μπορεί να γίνει η δικής μας Επίδαυρος», ανέφερε αναλυτικά η κα Σχοιναράκη, που ευχαρίστησε δημόσια την εταιρεία Μπουνταβάς Α.Ε για την χορηγική συνδρομή της.

Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Δημάρχου Γόρτυνας, Νίκου Σχοιναράκη, ο οποίος αφού χαιρέτησε την εκδήλωση του «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ» και της ΕΦΕΚ, εν συνεχεία εξύμνησε την σπουδαιότητα των ευρημάτων στο Μεγάλο Θέατρο Γόρτυνας.

«Θέλω να ευχηθώ να προχωρήσουν με ομαλή ροή οι ανασκαφές, ώστε στο εγγύς μέλλον να είναι εφικτή η φιλοξενία σύγχρονων εκτελέσεων του αρχαίου δράματος αλλά και άλλων εκδηλώσεων στο χώρο, οι οποίες θα προβάλουν το Δήμο Γόρτυνας στα πέρατα της υφηλίου.» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα που έχει προκύψει με τις πληρωμές των αρχαιολόγων, καλώντας την Πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να το επιλύσει άμεσα, ώστε την άνοιξη να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές του Μεγάλου Θεάτρου.


Πηγή: Flashnews

Δεν υπάρχουν σχόλια