Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο σπίτι του Ηρώδη του Μέγα

Ηρώδης ο Μέγας: «Το Τελευταίο Ταξίδι του Βασιλιά» ονομάζεται η έκθεση αφιερωμένη σε αυτό τον εμβληματικό χαρακτήρα στο Μουσείο του Ισραήλ...


Ηρώδης ο Μέγας: «Το Τελευταίο Ταξίδι του Βασιλιά» ονομάζεται η έκθεση αφιερωμένη σε αυτό τον εμβληματικό χαρακτήρα στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ με χαρακτηριστικά εκθέματα που προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα ματιά στη ζωή του Ηρώδη στο σπίτι, όπως στο λουτρό του αλλά και πλήθος διακοσμήσεων που κοσμούσαν το παλάτι του. Και βεβαίως σε έναν μεγάλο δεν θα μπορούσε παρά να αφιερωθεί και μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση στο Μουσείο του Ισραήλ με εκθέματα που ζυγίζουν 30 τόνους! 

Παρουσιάζονται 250 αντικείμενα που ανασκάφηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 40 ετών στο Ηρώδειο, το παλάτι του βασιλιά που αποκαλύφθηκε σε μία άγονη κορυφή ενός λόφου, σε μικρή απόσταση από την Ιερουσαλήμ.

Το προσωπικό του μουσείου έχει αναδημιουργήσει τμήματα του παλατιού για να στεγάσει τα εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων μιας μακέτας του τάφου, όπου ο βασιλιάς Ηρώδης αναπαύθηκε αιωνίως και περιέχει αυτό που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι η σαρκοφάγος του.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά πορτρέτα και αγάλματα, καθώς και ένα πέτρινο κομμάτι λουτρού που προέρχεται από τις θέρμες του σπιτιού του και βρέθηκε στην περιοχή.

Όλα τα αντικείμενα προέρχονται από την περίοδο κατά την οποία οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τους Αγίους Τόπους και διόρισαν τον Ηρώδη, Μονάρχη της Ιουδαίας.

Καθαρίζοντας τις αμαρτίες του Ηρώδη: εργαζόμενος του Μουσείου προετοιμάζει το ψηφιδωτό δάπεδο κοντά σε μια πέτρινη μπανιέρα.

Οι επισκέπτες κοιτούν την εντυπωσιακή λεκάνη από μάρμαρο και γύψο που προέρχεται από τις ανασκαφές στο Ηρώδειο, το παλάτι του βασιλιά Ηρώδη.
Τελικός τόπος ανάπαυσης: αυτή η σαρκοφάγος πιστεύεται ότι περιείχε το σώμα του Ηρώδη.
Η σαρκοφάγος στεγάζεται σε μια ανακατασκευή του τάφου του βασιλιά Ηρώδη. 
Ο Ηρώδης, ο οποίος κυβέρνησε την περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη για πάνω από 30 χρόνια, πέθανε το 4 π.Χ., και ήταν γνωστός για τα περίτεχνα παλάτια και φρούρια που ανοικοδόμησε. Αλλά έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους σφαγείς καθώς δεν αφάνισε μόνο τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά, αλλά και όλα τα νεογέννητα αγόρια της Βηθλεέμ φοβούμενος τη γέννηση του επερχόμενου «βασιλιά του κόσμου», δηλαδή του Ιησού. Ωστόσο πολλοί στο Ισραήλ τον μνημονεύουν για την ανοικοδόμηση του Εβραϊκού Ναού πριν από δύο χιλιετίες.

Περίτεχνη αρχιτεκτονική: Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει ένα κιονόκρανο και μια τεράστια πέτρα που αποτελούσε μέρος του αρχικού ναού στην Ιερουσαλήμ. Οι τοίχοι δείχνουν αναπαράσταση του ναού.
Πέτρινοι κίονες ανακατασκευάστηκαν από το παλάτι του Ηρώδη στην Ιεριχώ, στην σημερινή Δυτική Όχθη. Ο Ηρώδης ήταν γνωστή για την κατασκευή περίτεχνων παλατιών και κάστρων.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει εννέα μήνες, ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης καθώς έχει προκαλέσει μια νέα γραμμή σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για το ποιος έχει το δικαίωμα να ανασκάπτει και να εκθέτει αρχαιολογικά έργα τέχνης.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει ότι πολλά από τα εκθέματα έχουν ληφθεί από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περιοχή που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής και οι Παλαιστίνιοι ζητούν ως μέρος ενός μελλοντικού κράτους.

Σύμφωνα με δήλωση των Παλαιστινίων ότι τα αντικείμενα αφαιρέθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πέτρινο γλυπτό της Κλεοπάτρας, ένα από τα 250 ευρήματα που εκτίθενται.
Στον απόηχο της ιστορίας: ανακατασκευασμένο μοντέλο του Ηρώδειου που βρίσκεται νότια της Ιερουσαλήμ.
Πέτρινο γλυπτό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου.
Ο Rula Ma'ayah, Παλαιστίνιος υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι όλες οι ισραηλινές αρχαιολογικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη ήταν παράνομες.

«Πολλές αρχαιολογικές περιοχές, υποψήφιες για ανασκαφές (στα παλαιστινιακά εδάφη) εμπίπτουν σε ισραηλινό έλεγχο ... και δεν είμαστε σε θέση να πάμε εκεί. Όλες οι ανασκαφικές εργασίες στα κατεχόμενα εδάφη είναι αντίθετες προς το νόμο, αλλά το Ισραήλ τις συνεχίζει ακόμη και αν και δεν σκάβουν, δεν μας επιτρέπουν να το πράξουμε εμείς», δήλωσε.



Ο James Snyder, διευθυντής του Μουσείου του Ισραήλ δήλωσε ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Δυτική Όχθη πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα που ορίζονται στην ενδιάμεση ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Snyder δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις συζητήσεις με τους Παλαιστίνιους αρχαιολόγους σχετικά με την έκθεση ενώ επισήμανε ότι δεν υπήρχε τρόπος να μελετήσει τα αρχαιολογικά αντικείμενα σωστά στον αρχαιολογικό  χώρο του Ηρώδειου.

Τα αρχαιολογικά αντικείμενα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν τελικά να επιστρέψουν στο Ηρώδειο αν υπάρξουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να τα στεγάσει όπως ακριβώς ήταν στην θέση τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια