Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανδριάντας Ρωμαίου Αυτοκράτορα από την περιοχή του Ροδοτοπίου Ιωαννίνων

Το 1933 από κατοίκους του Ροδοτοπίου βρέθηκε, κατά τη διάρκεια αγροτικών  εργασιών στη θέση «Παλαιόχανο», πλησίον των ερειπίων του αρχαίο...


Το 1933 από κατοίκους του Ροδοτοπίου βρέθηκε, κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών στη θέση «Παλαιόχανο», πλησίον των ερειπίων του αρχαίου ναού που αποδίδονται στη λατρεία του Αρείου Διός, ένας μαρμάρινος ακέφαλος ανδριάντας που εικονίζει ρωμαίο θωρακοφόρο αυτοκράτορα. 

Ο ανδριάντας μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Μουσείο, όπου στεγαζόταν την περίοδο αυτήν και η Αρχαιολογική Συλλογή. Αργότερα, με την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, το μοναδικό για την περιοχή εύρημα, μεταφέρθηκε και εκτέθηκε στο Μουσείο. Σήμερα ο ανδριάντας εκτίθεται στην αίθουσα των Ρωμαϊκών Συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων με αρ.ευρ. 413. 

Ο ανδριάντας διατηρείται αποσπασματικός και το αρχικό του ύψος ήταν μεγαλύτερο του φυσικού. Διατηρείται ο κορμός (σε ύψος 1,30μ.), μέρος των σκελών στο ύψος των μηρών και ο αριστερός ώμος με ιμάτιο ριγμένο επάνω του. Λίγα ακόμη τμήματα από τους βραχίονες και τα σκέλη του αγάλματος βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου. Η κεφαλή με το λαιμό, όπως μαρτυρεί η κοιλότητα στη γένεση του λαιμού ήταν ένθετη. 

Ο ανδριάντας φέρει θώρακα (στον τύπο του μεταλλικού ή θώρακα ανατομικών λεπτομερειών), ο οποίος διακοσμείται με ανάγλυφο γοργόνειο και Νίκες που στεφανώνουν τρόπαιο. Στο δεξιό ώμο διακρίνεται η επωμίδα και στην αριστερή πλευρά οι γίγλυμοι για την τοποθέτησή του στο σώμα. Στα πέρατα του θώρακα στους ώμους διακρίνονται οι απολήξεις του βραχέος χιτώνα που φερόταν κάτω από αυτόν. Σε συνανήκον τμήμα του δεξιού ώμου διακρίνεται τμήμα από τον βραχίονα που από το ύψος αυτό ήταν ένθετος με τένοντα. Στο κατώτερο μέρος ο θώρακας φέρει πτέρυγες με κροσσωτές απολήξεις και λίγο χαμηλότερα διακρίνεται η απόληξη του στρατιωτικού χιτώνα. 

Αγάλματα ρωμαίων αυτοκρατόρων ήταν τοποθετημένα σε ναούς και δημόσιους χώρους, (όπως αγορές, θέατρα, λουτρά, βιβλιοθήκες) σε όλη την έκταση της αυτοκρατορίας, ως μέσο επιβολής και διάδοσης της αυτοκρατορικής εξουσίας. Ο τύπος του θωρακοφόρου αυτοκράτορα τονίζει την ιδιότητά του ως στρατιωτικού ηγέτη, ως imperator, και καθιερώθηκε από τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια διάδοσης της εικόνας και της εξουσίας του. 

Ο θωρακοφόρος ανδριάντας από την περιοχή του ναού στο Ροδοτόπι παλαιότερα θεωρήθηκε ότι εικονίζει τον αυτοκράτορα Αδριανό (2ος αι. μ.Χ.). Η νεώτερη έρευνα θεωρεί ότι ο ανδριάντας χρονολογείται στην εποχή του Αυγούστου, τον οποίο πιθανόν παριστάνει. Η παρουσία ενός μαρμάρινου ανδριάντα ρωμαίου αυτοκράτορα στην περιοχή του ναού, καθώς και οι εκτεταμένες επισκευές του την ίδια περίοδο μαρτυρούν τη σημασία του ναού και την εμβέλεια του κατά τους ύστερους ελληνιστικούς και πρώιμους αυτοκρατορικούς χρόνους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια