Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαντικά ευρήματα σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους

Ταφικό πήλινο ειδώλιο τυλιγμένο με λινό ύφασμα Το Djehuty Project, που διενεργείται από το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (Spanish...

Ταφικό πήλινο ειδώλιο τυλιγμένο με λινό ύφασμα

Το Djehuty Project, που διενεργείται από το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (Spanish National Research Council - CSIC), ανακάλυψε στο λόφο του Dra Abu el-Naga στο Luxor (Θήβαι Αιγύπτου), τις ταφές τεσσάρων προσωπικοτήτων που ανήκουν στην ελίτ της 17ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου, που κυριάρχησε πριν από περίπου 3.550 χρόνια.

Τα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της 12ης περιόδου αρχαιολογικών ανασκαφών του έργου, θα ρίξουν φως σε μια ελάχιστα γνωστή ιστορική περίοδο κατά την οποία το Luxor γίνεται η πρωτεύουσα του βασιλείου και μπαίνουν τα θεμέλια της αυτοκρατορίας, που θεσπίστηκε με την κυριαρχία της Αιγύπτου, στην Παλαιστίνη και στη Συρία προς τα βόρεια και στην Νουβία προς στο νότο.

Το έργο διεξάγεται υπό την ηγεσία του ερευνητή José Manuel Galán του CSIC με την συνεργασία του Institute of Mediterranean and Near Eastern Languages and Cultures (ILC) και με την χρηματοδότηση από την Unión Fenosa Gas και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Η 17η Δυναστεία ανήκει στην ιστορική περίοδο που ονομάζεται Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο της Αιγύπτου (μεταξύ του 1800 και 1550 π.Χ.) και χαρακτηρίζεται από την ηγεσία των ηγεμόνων συριακής-παλαιστινιακής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν στο ανατολικό Δέλτα του ποταμού Νείλου. Πρόκειται για μια περίοδο μεγάλης πολιτικής πολυπλοκότητας, στην οποία η μοναρχία δεν ελέγχει όλη την επικράτεια και η πραγματική εξουσία βρισκόταν στα χέρια των τοπικών αρχόντων.

Intefmose και Ahhotep

Ο ιδιοκτήτης ενός από τους τάφους που βρέθηκαν ήταν μια προσωπικότητα που ονομαζόταν «Intefmose», για τον οποίο οι τρεις επιγραφές που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου (μια από αυτές συνοδεύεται από πορτρέτο σε ανάγλυφο) τον αποκαλούν «Υιό του Βασιλιά». Ο Galán αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι ο Intefmose θα μπορούσε να είναι ο γιος του Sobekemsaf, ένας από τους πρώτους βασιλείς της 17ης Δυναστείας, για τους οποίους έχουμε ελάχιστα ιστορικά στοιχεία.»

Ταφικά πήλινα ειδώλια (shabtis) μέσα σε μικρές πέτρινες σαρκοφάγους.
Ο τάφος του Intefmose αποτελείται από ένα μικρό ναΐσκο χτισμένο από πλίθινα τούβλα και βρίσκεται μπροστά από έναν πηγάδι-τάφο (περίπου 7 μέτρων βάθος), που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο. Μέσα από μια τρύπα στο πίσω μέρος αυτού του χώρου, υπάρχει πρόσβαση σε ταφικό θάλαμο δεύτερου τάφου που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφικής περιόδου.

Ο δεύτερος τάφος ανήκει στον υψηλό αξιωματούχο Ahhotep, που ονομάζεται επίσης «Εκπρόσωπος του Nekhen», μιας πόλης ευρύτερα γνωστής, με το ελληνικό όνομα, «Ἱεράκων πόλις». Στο ταφικό θάλαμο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν (ως μέρος των ταφικών κτερισμάτων) τρία ταφικά πήλινα ειδώλια (shabtis), βαμμένα με χρώμα που έφεραν το όνομα του θανόντος γραμμένο στο μέτωπο.

Σανδάλι
Ο Galán προσθέτει: «Δύο από αυτά τα shabtis βρέθηκαν μέσα σε μικρές πήλινες σαρκοφάγους, διακοσμημένες με επιγραφές στις πλευρές και στην κορυφή τους. Το τρίτο ήταν τυλιγμένο με εννέα λινά υφάσματα, σαν να ήταν μια πραγματική μούμια, και κάθε ένα από αυτά είχαν ίχνη γραφής με μαύρο μελάνι. Τα ειδώλια αυτά έχουν ένα πολύ πρωτότυπο και ναΐφ ύφος, το οποίο τους παρέχει μια ιδιαίτερη γοητεία και μοναδικό χαρακτήρα.»

Ταφικό πήλινο ειδώλιο με χρώμα (Shabti).
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της αρχαιολογικής ανασκαφής, ο Galán και η ομάδα του ανακάλυψαν το άθικτο φέρετρο ενός αγοριού που έζησε πριν από περίπου 3.550 χρόνια, καθώς και ένα σύνολο από shabtis και ταφικά λινά υφάσματα άλλου παιδιού, του πρίγκιπα Ahmose-Sapair, ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τον 17η  προς την 18η  Δυναστεία.

Τιμή του Djehuty στη 17η Δυναστεία

Αυτή η σειρά ευρημάτων επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τον Galán και την ομάδα του, ότι ο λόφος του Dra Abu el-Naga, στο βόρειο άκρο της νεκρόπολης στο Luxor, ήταν το νεκροταφείο της βασιλικής οικογένειας της 17ης  και των αρχών της 18ης  Δυναστείας, καθώς και των κυριότερων αυλικούς τους. Πρόσφατα ευρήματα βοηθούν να εντάξουμε το έργο που είχε εκτελεστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων στον τάφου του Djehuty, επιβλέπων του Θησαυρού της βασίλισσας Hatshepsut (περ. 1470 π.Χ.) και του Hery, αυλικού ο οποίος έζησε περίπου 50 χρόνια πριν από τον εν λόγω βασιλικό γραφέα.

Θραύσμα από τον οβελίσκο του πρίγκιπα Intefmose.
Ο επικεφαλής του Djehuty Project καταλήγει ως εξής: «Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους υπόλοιπους αυλικούς της εποχής τους, περίπου το 1470 π.Χ., ο Djehuty δεν τοποθέτησε τον τάφο του στην ευρύτερη περιοχή του Deir el-Bahari, όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο της βασίλισσας Hatshepsut, αλλά επέλεξε το λόφο του Dra Abu el-Naga για την αιώνια ανάπαυση του, μισό χιλιόμετρο βορειότερα, επειδή εκεί βρισκόταν τα μέλη του 17ης  Δυναστείας θαμμένα».


Σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό πλαίσιο, η 17η Δυναστεία στην πιο σημαντική νότια πόλη, το Luxor, οδήγησε στην ανακατάληψη και στην απέλαση των βόρειων ηγεμόνων (που ονομάζονταν «Υκσώς»), ένωσε τη χώρα και συνέβαλε στην δημιουργία μιας νέας ιστορικής φάσης της Αιγύπτου, της Νέας Αυτοκρατορίας, μιας εποχής μεγάλων βασιλιάδων που θα σφυρηλατήσουν την Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια