Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Xρυσά κoσμήματα από την Τροία - Συλλογή Ερρίκου Σλήμαν

Τα κοσμήματα ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Τροία. Το σύνολο περιλαμβάνει δύο  ζεύγη χρυσών ενωτίων σε σχήμα ημισελήνου και 1761 ψήφους...



Τα κοσμήματα ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Τροία. Το σύνολο περιλαμβάνει δύο ζεύγη χρυσών ενωτίων σε σχήμα ημισελήνου και 1761 ψήφους διαφόρων τύπων (δακτυλιόσχημες, δισκόμορφες, τετράπλευρες, σωληνωτές και σχήματος οδοντωτού τροχού), από τις οποίες έχουν συγκροτηθεί έξι περιδέραια σύμφωνα με το σχήμα τους. 



Ανήκουν σε ομάδες πλούσιων ευρημάτων, τους λεγόμενους ''θησαυρούς'', οι περισσότεροι από τους οποίους ανακαλύφθηκαν στο τελευταίο στρώμα της δεύτερης πόλης (Τροία IIg). Από τους θησαυρούς αυτούς ο πλουσιότερος είναι ο ''θησαυρός Α'' ή ''μεγάλος θησαυρός'', γνωστός συμβατικά ως ''Θησαυρός του Πριάμου''. Τα περιεχόμενα σε αυτούς κοσμήματα (διαδήματα, ενώτια, σφηκωτήρες για τα μαλλιά, περιδέραια, περόνες) εντυπωσιάζουν όχι μόνον την αισθητική τους αλλά και την τεχνική της κατασκευής τους (συρματερή, κοκκίδωση κ.ά).


Ο ακριβής τόπος και χρόνος ανεύρεσης καθώς και το περιεχόμενο καθενός από τους θησαυρούς δεν είναι γνωστά. Ένα ζεύγος ενωτίων του Μουσείου (αρ. Π 4333), όμως, αναφέρεται σε δημοσίευση του 1902 μεταξύ των ευρημάτων του ''Θησαυρού του Πριάμου''.


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει μία μικρή αλλά αξιόλογη και αντιπροσωπευτική συλλογή αρχαιοτήτων (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, οστέινα και χάλκινα εργαλεία και μικροαντικείμενα) από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία. Δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Σλήμαν από την Ελληνίδα σύζυγό του, Σοφία.


Μετά την εξαφάνιση των θησαυρών της Τροίας από το Μουσείο του Βερολίνου στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η μικρή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εκείνη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης αποτελούσαν μέχρι

πρόσφατα (με την επανεμφάνισή τους στη Ρωσία) τα μόνα αυθεντικά δείγματα της ιδιαίτερα εξελιγμένης τεχνολογικά τρωικής μικροτεχνίας. Σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του Θησαυρού του Πριάμου βρίσκεται στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας.

Κoσμήματα από την Τροία-Συλλογή Ερρίκου Σλήμαν: 


Υλικό: Χρυσός

Αρ. ευρ.: Π 4331 (περιδέραια από ψήφους), Π 4332 (ζεύγος ενωτίων από τρία μηνοειδή στελέχη), Π 4333 (ζεύγος ενωτίων από έξι μηνοειδή στελέχη) 
Διαστάσεις ενωτίων: αρ. ευρ. 4332: μήκ. 2,9 εκ., μέγ. πλ. 1,1 εκ., βάρος 10,5 γρ., αρ. ευρ. 4333: μήκ. 2, 1 εκ., μέγ. πλ. 1, 1εκ. , βάρος 4, 5 γρ. 
Χρονολόγηση : Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, Τροία ΙΙg (2500-2300 π.Χ.) 
Χώρος έκθεσης: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αίθουσα 5.





Δεν υπάρχουν σχόλια