Μια περιήγηση στην ιστορία της Ιεράς Οδού, ενός σημαντικού οδικού άξονα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που διατήρησε την ίδια πορεία δ...
Μια περιήγηση στην ιστορία της Ιεράς Οδού, ενός σημαντικού οδικού άξονα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που διατήρησε την ίδια πορεία διαμέσου των αιώνων, διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Αιγάλεω σε συνεργασία με τη Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Σημείο συνάντησης ήταν το στέγαστρο της πλατείας Εσταυρωμένου, έξω από το μέτρο «Αιγάλεω» και αφετηρία της διήγησης αποτέλεσαν τα ευρήματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν για την κατασκευή των σταθμών «Αιγάλεω» και «Ελαιώνα».
«Μέσα από την ξενάγηση θέλουμε να δείξουμε την πορεία της Ιεράς οδού, τη σχέση της με την καθημερινότητα, τι υπήρχε εκατέρωθεν αυτής, τη σύνδεσή της με τα Ελευσίνια μυστήρια και τη διαχρονικότητά της. Η αξία της Ιεράς Οδού είναι ότι αποτελεί έναν δρόμο ζωντανό για τόσους αιώνες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος της Γ' ΕΠΚΑ, Μαριλένα Κοντοπανάγου.
«Μετά το άνοιγμα των στεγάστρων που προστατεύουν τα ευρήματα των σταθμών καταλάβαμε τη διάθεση του κόσμου να δει τι συμβαίνει εδώ. Θέλουμε να δώσουμε το στίγμα της συνέχειας της Ιεράς Οδού που είναι ο βασικός οδικός άξονας ακόμα και τώρα και πώς αυτή ξεκίνησε από την Αρχαιότητα», εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αιγάλεω και συντονιστής του προγράμματος, Γιάννης Κουτούλιας. «Θέλουμε να γίνουμε κοινωνοί της αξίας που έχει ο χώρος», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αιγάλεω, Χρήστος Καρδαράς.
Στην ξενάγηση, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες άτομα όλων των ηλικιών, η αρχαιολόγος της Γ' ΕΠΚΑ, Μαριλένα Κοντοπανάγου, αναφέρθηκε στην ιστορία της Ιεράς Οδού, που ξεκινούσε από την Ιερά Πύλη του Κεραμεικού και κατέληγε στην Ελευσίνα. Όπως εξήγησε, οι αρχαιολογικές ενδείξεις υποδεικνύουν τη χρήση του δρόμου από τα Μυκηναϊκά χρόνια και έπειτα. Ήταν εμπορική οδός με πολιτική και θρησκευτική σημασία εκατέρωθεν της οποίας ιδρύθηκαν παρόδια νεκροταφεία. Διατήρησε την ίδια πορεία μέχρι σήμερα και κατά τόπους ο αρχαίος και ο σύγχρονος δρόμος ταυτίζονται.
Στον σταθμό «Αιγάλεω» αποκαλύφθηκαν τα αναλήμματα πέντε επάλληλων οδοστρωμάτων, που χρονολογούνται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, καθώς και 18 τάφοι του παρόδιου νεκροταφείου του 4ου αιώνα π.Χ. Τα ευρήματα μαρτυρούν τη συνεχή χρήση της περιοχής από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα.
Στον σταθμό «Ελαιώνας» οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση είδαν τα τρία βάθρα θεμελίωσης της αρχαίας γέφυρας του Κηφισού ποταμού, που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Σημειώνεται ότι ο Ελαιώνας των Αθηνών, τον οποίο διέσχιζε ο Κηφισός, πλαισίωνε κατά την αρχαιότητα την Ιερά Οδό από τις δυτικές παρυφές της πόλης ως το Αιγάλεω.
Η ξενάγηση θα επαναληφθεί την επόμενη Παρασκευή 14 Ιουνίου, ενώ στόχος του δήμου είναι οι ξεναγήσεις να καθιερωθούν από το φθινόπωρο. Επίσης, ο δήμος Αιγάλεω διεξάγει τα τελευταία δύο χρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού με θέμα τα ευρήματα των ανασκαφών του μετρό.
Πηγή: "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια