Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λείψανα γυναίκας που θυσιάστηκε βρέθηκαν στο βόρειο Περού

Τα μουμιοποιημένα υπολείμματα μιας θυσιασμένης γυναίκας του πολιτισμού των Moche ανακαλύφθηκαν από Περουβιανούς αρχαιολόγους στο συγκ...


Τα μουμιοποιημένα υπολείμματα μιας θυσιασμένης γυναίκας του πολιτισμού των Moche ανακαλύφθηκαν από Περουβιανούς αρχαιολόγους στο συγκρότημα El Brujo περίπου 570 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα.


Ο Regulo Franco, ο αρχαιολόγος που έχει αναλάβει την ανασκαφή του συγκροτήματος, δήλωσε ότι «ήταν εκπληκτικό για μένα να βρω μια γυναίκα σε πρηνή θέση, με το κεφάλι προς τα δυτικά προς την κατεύθυνση της θάλασσας, και με ένα από τα χέρια της τοποθετημένο, σε πολύ περίεργη θέση». Το εύρημα βρίσκεται  σε αντίθεση με οτιδήποτε γνωστό έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Οι ανθρωποθυσίες που εντοπίζονται σε αρχαιολογικούς χώρους του πολιτισμού των Moche, έλαβαν χώρα μεταξύ του 1ου και του 8ου αιώνα μ.Χ. στη βόρεια ακτή του Περού και τα θύματά της ήταν κυρίως άνδρες σε ύπτια θέση.

Ο Franco προσθέτει «υποθέτουμε ότι, αφού θυσιάστηκε, το άψυχο σώμα της είχε πέσει σε λάκκο που είχαν κατασκευάσει προηγουμένως γι’ αυτό τον σκοπό».

Τα μουμιοποιημένα υπολείμματα βρέθηκαν στο ναό του Cao Viejo, ο οποίος έχει μια αυλή για τελετουργίες ύψους 25 μέτρων στο συγκρότημα El Brujo, που βρίσκεται στην επαρχία Ascope της περιοχής La Libertad.

Η γυναίκα, ηλικίας μεταξύ 17 και 19 ετών, βρισκόταν κάτω από το δάπεδο της αυλής αυτής, η οποία κατασκευάστηκε πριν το τέλος της κατοχής των Moche στην περιοχή, μεταξύ του 7ου και 8ου αιώνα μ.Χ.

Ο αρχαιολόγος John Verano, ο οποίος συνεργάζεται με την ομάδα του Franco, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι ο θάνατος της γυναίκας φαίνεται να έχει «προκληθεί από την κατάποση κάποιας τοξικής ουσίας ή να προκλήθηκε από στραγγαλισμό με σχοινί, την συνήθη μέθοδο με την οποία οι νεαρές γυναίκες συνόδευαν τους Moche αξιωματούχους στον τάφο»

Το αρχαιολογικό συγκρότημα El Brujo αποτελεί μέρος σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού και του Ιδρύματος Wiese για την έρευνα και ανάκτηση της κληρονομιάς των πολιτισμών που υπήρξαν πριν των Ίνκας, οι οποίοι έφτασαν στο απόγειό τους στο βόρειο Περού.


Δεν υπάρχουν σχόλια