Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περιήγηση στο μνημείο του μυθικού μάντη Αμφιαράου

Γλυπτό από το Αμφιάρειο, το ιερό του αρχαίου Ωρωπού Δωρεάν περιήγηση στο Αμφιάρειο, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία ιερά της Αττικής...

Γλυπτό από το Αμφιάρειο,
το ιερό του αρχαίου Ωρωπού

Δωρεάν περιήγηση στο Αμφιάρειο, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία ιερά της Αττικής οργανώνουν η MONUMENTA και το ΔΙΑΖΩΜΑ με τη συνεργασία της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου για τρίτη συνεχή χρονιά, την Κυριακή 28 Ιουλίου, στις 11 π.μ.

Μέλη της MONUMENTA θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, αλλά και για τους τρόπους προστασίας με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των μνημείων.

Το Αμφιάρειο, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο, ήταν το ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Μια σπάνια ομορφιά χαρακτηρίζει τον ξεχασμένο από επισκέπτες αυτόν αρχαιολογικό χώρο της Αττικής.

Το ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτίρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του ιερού.

H MOΝUΜΕΝΤΑ ξεκίνησε το 2011 συνεργασία με την τοπική κοινωνία, προκειμένου το Αμφιάρειο να αποτελέσει, μέσα από περιηγήσεις, κομμάτι της ζωής των κατοίκων και των παραθεριστών του Δήμου Ωρωπού και με το Διάζωμα, μη κερδοσκοπικό σωματείο για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, για να ανοίξει ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096) με σκοπό να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο του ιερού.

Κάθε χρόνο πολύς κόσμος συμμετέχει στις περιηγήσεις, παρότι η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με ΙΧ. Η συνάντηση είναι στην είσοδο του χώρου. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας καπέλα, φωτογραφική μηχανή και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια. 

Για περισσότερες πληροφορίες: 6973308857.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια