Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καστοριά: Ανοίγει στις 22 Αυγ. το 2ο Μεσαιωνικό-Βυζαντινό Φεστιβάλ «Αλεξιάδα»

Μικρούς και μεγάλους ιππότες και νεαρές δέσποινες θα «πλημμυρίσει» η Καστοριά από τις 22 Αυγούστου, με αφορμή το Μεσαιωνικό - Βυζαντιν...


Μικρούς και μεγάλους ιππότες και νεαρές δέσποινες θα «πλημμυρίσει» η Καστοριά από τις 22 Αυγούστου, με αφορμή το Μεσαιωνικό - Βυζαντινό Φεστιβάλ «Αλεξιάδα», που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην παραλίμνια αυτή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.


Το φεστιβάλ, που διοργανώνει ο Δήμος Καστοριάς, με τη στήριξη εθελοντών, σκοπό έχει να αποκαλύψει το βυζαντινό «πρόσωπο» και τη μακρά παράδοση της πόλης, με τα διάσπαρτα μνημεία της εποχής σε όλη την έκτασή της.

Το φεστιβάλ ανοίγει «αυλαία» στην Παναγία Κουμπελίδικη, με τη χοροθεατρική παράσταση «Ξενιτεμός» της ομάδας «Μύησις», μια παράσταση βασισμένη στην πρόσφατη μουσική έκδοση «Κίνησαν τα καράβια τα Καστοριανά», που είναι αφιερωμένη στην πόλη της Καστοριάς και τους απόδημους Καστοριανούς.

Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει συναυλία με παλιά καστοριανά τραγούδια από τη χορωδία «Αρμονία» και ιστορικό δρώμενο με εθελοντές και κοστούμια εποχής, καθώς και λιτανεία της εικόνας της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ.

Την επομένη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «περπατήσουν» στα μονοπάτια της παραδοσιακής μας μουσικής με τον Χρόνη Αϊδονίδη, τη Νεκταρία Καραντζή και τη Θεοδοσία Στίγκα, ενώ από τις 26/8 έως και τη λήξη των εκδηλώσεων, σημαιοφόροι του Cavorigno, από την Απουλία της Ιταλίας, με μεσαιωνικές στολές, λάβαρα και μουσική μπάντα θα προσφέρουν θέαμα κι επιδείξεις σε όλη την πόλη.

Όπως και πέρυσι, θα λειτουργήσει ολοήμερη υπαίθρια βυζαντινή αγορά, με - μεταξύ άλλων - δρώμενα και αναπαραστάσεις από επαγγελματίες, καλλιτέχνες και φοιτητές των ΤΕΙ Καστοριάς και των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ για τους μικρότερους επισκέπτες θα στηθεί το «Παιχνίδι της Γκίοστρας» στην πλατεία Ντολτσού.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, επίσης, συναυλία από τη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Έλαφος», μουσικές από τους Codex και La Vaga Harmonia, θεατρική παράσταση από την Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου frACTals, έκθεση του αρχιτέκτονα Μιχάλη Βασιλόπουλου με μακέτες από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, με θέμα «Όταν η αρχιτεκτονική γίνεται διαλογισμός», βυζαντινό εσπερινό στο ναό Αγίου Γεωργίου της Πολιτείας με τη Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης Καστοριάς, υπαίθρια παρτίδα σκακιού κ.ο.κ.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει και πάλι η αναπαράσταση της παράδοσης της Καστοριάς στον Αλέξιο Α» Κομνηνό, με εθελοντές που θα φορούν κοστούμια εποχής, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία της Μαρίας Φωτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια