Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στην αρχαία Σίδη

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην αρχαία ελληνική πόλη της Σίδης στην Αττάλεια της Τουρκίας. 

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην αρχαία ελληνική πόλη της Σίδης στην Αττάλεια της Τουρκίας. 

Φέτος, οι ναοί της περιοχής βρίσκονται στο επίκεντρο των ανασκαφών μεταξύ των σχεδίων για τη μετατροπή της περιοχής σε ένα υπαίθριο μουσείο, το οποίο θα αποτελέσει νέο τόπο έλξης για τους τουρίστες.

«Όταν οι ναοί του Απόλλωνα και της Αθηνάς στην αρχαία Σίδη και η βασιλική εκκλησία που βρίσκονται στην ίδια περιοχή αποκατασταθούν πλήρως, η περιοχή θα αποκτήσει ένα νέο υπαίθριο μουσείο, και ένα νέο πόλο έλξης για τον τουρισμό», είπε ο καθηγητής Hüseyin Alanyalı, μέλος του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Anadolu και επικεφαλής των ανασκαφών.

Οι φετινές ανασκαφές ξεκίνησαν στις 2 Ιουλίου με τη συμμετοχή 92 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εθελοντών Γερμανών αρχαιολόγων και μια επιπλέον ομάδα 15 αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Scherrer από το τμήμα Αρχαιολογίας του αυστριακού πανεπιστημίου του Graz.

Σύμφωνα με τον Alanyalı οι εργασίες φέτος συνεχίζονται στην ανατολική πύλη της αρχαίας πόλης και στην περιοχή των ναών, προσθέτοντας ότι οι ανασκαφές και οι αναστηλώσεις θα μπορούσε να διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

Ο ναός του Απόλλωνα

Για τον Alanyalı ο ναός του Απόλλωνα, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό τουριστικό σύμβολο για την Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι η ανασκαφή και η αναστήλωση των ναών και της βασιλικής θα τελειώσουν σύντομα, ο Alanyalı δήλωσε: «Εκτός από τον ναό του Απόλλωνα, θέλουμε επίσης να κάνουμε τον ναό της θεάς Τύχης ακόμα πιο ελκυστικό. Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή σε πόλο έλξης για την Σίδη».

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν κάποιοι που είχαν αντιδράσει στο γεγονός της περίφραξης της περιοχής του ναού και της επιβολής εισιτηρίου εισόδου, αλλά πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα ήταν αναγκαία για να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστασία του χώρου. 

Σύμφωνα με τον Alanyalı οι ανασκαφές στην αρχαία Σίδη συνεχίζονται τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόκειται να προχωρήσει σε μια έκδοση που θα περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.


Δεν υπάρχουν σχόλια