Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μίνι - Κολοσσαίο του Κόμμοδου αποκαλύπτεται

Η εξαιρετική ανακάλυψη έγινε στο Genzano στον αρχαιολογικό συγκρότημα της λεγόμενης Έπαυλης των Αντωνίνων, της αρχικής αυτοκρατορικής κατ...

Η εξαιρετική ανακάλυψη έγινε στο Genzano
στον αρχαιολογικό συγκρότημα
της λεγόμενης Έπαυλης των Αντωνίνων,
της αρχικής αυτοκρατορικής κατοικίας
η οποία μετονομάστηκε
 κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους
σε «Lanuvinus Ager»,
το αρχαίο Lanuvio, γενέτειρα
του Μάρκου Αυρήλιου και του Κόμμοδου.

Ο Κόμμοδος, ο ρωμαίος αυτοκράτορας ο οποίος ενέπνευσε την ταινία Gladiator, μπορεί να είχε μια ιδιωτική αρένα όπου σκότωνε άγρια ​​ζώα και ασκούταν σε πολεμικές κινήσεις μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο Montclair State University του New Jersey έχουν ανακαλύψει ένα κτίριο που μοιάζει με αμφιθέατρο. Πιστεύουν ότι κάποτε ανήκε στον αυτοκράτορα, ο οποίος ήταν διάσημος περισσότερο για την παραφροσύνη και τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου που τον κατέτρεχαν παρά για τη θητεία του ως Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται περίπου 28 χλμ. από τη Ρώμη στην αρχαία Via Appia, περιοχή της σύγχρονης ιταλικής επικράτειας της Genzano.

Η αρχαιολογική ομάδα ανασκάπτει τα κατάλοιπα του συγκροτήματος από το 2010. Βασιζόμενοι σε αναφορές αρχαίων κειμένων και με την ανακάλυψη μερικών μαρμάρινων προτομών, υψηλής ποιότητας, στον αρχαιολογικό χώρο τον 18ο αιώνα υποστηρίζουν ότι η έπαυλη ανήκε στην αυτοκρατορική οικογένεια των Αντωνίνων, η οποία περιελάμβανε αυτοκράτορες όπως ο Αντωνίνος Πίος (διοίκησε 138-161 μ.Χ.), ο Μάρκος Αυρήλιος (διοίκησε 161-180 μ.Χ.) και ο Κόμμοδος (διοίκησε 180-192 μ.Χ.).

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την αρένα, καθώς ανέσκαπταν στην περιοχή των λουτρών
στην Έπαυλη των Αντωνίνων.
Η πρόσφατα αποκαλυφθείσα αρένα, που περιγράφεται ως μια μικρογραφία του Κολοσσαίου της Ρώμης, βρέθηκε κοντά σε ένα συγκρότημα λουτρών. Έχει έκταση μεγαλύτερη των 9000 τ.μ., χωρητικότητα μεγαλύτερη των 1300 θέσεων και ένα αυτοκρατορικό θεωρείο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Κόμμοδος χρησιμοποιούσε το αμφιθέατρο για να σκοτώνει ζώα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Οι έρευνες έφεραν στο φως εκατοντάδες μαρμάρινα θραύσματα του δαπέδου και της διακόσμησης των τοίχων, που αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη πολυτελών, χρωματιστών ψηφιδωτών και μια ελλειπτική κατασκευή που μοιάζει με αμφιθέατρο που μπορεί να συνδεθεί με το ενδιαφέρον του Κόμμοδου για την αρένα», δήλωσε η Deborah Chatr Aryamontri, μια από τους επικεφαλείς της ανασκαφής.

Οι αρχαιολόγοι έχουν μέχρι σήμερα φέρει στο φως τμήματα από τους τοίχους της αρένας και κίτρινες, κόκκινες και μοβ αποχρώσεις του δαπέδου από μάρμαρο που προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη βόρεια Αφρική.
Μια σπειροειδής σκάλα που κατεβαίνει σχεδόν τρία μέτρα σε υπόγειους θαλάμους κάτω από το μίνι-Κολοσσαίο υποδεικνύει ότι ο Κόμμοδος μπορεί να είχε το δικό του ιδιωτικό χώρο για την προετοιμασία του πριν βγει στην αρένα, κατέληξε η Aryamontri.

Οι αρχαιολόγοι επίσης δηλώνουν ότι ο χώρος μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για την αναπαράσταση ναυμαχιών.

Η αρένα έχει διαστάσεις  35x24 μέτρα ενώ το αμφιθέατρο είναι μεγαλύτερο από 9.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει χωρητικότητα άνω των 1300 θέσεων.
Υποστηρίζεται ότι ο Κόμμοδος, ο οποίος είχε εμμονή με το να είναι μονομάχος, εμφανίστηκε πάνω από 735 φορές στην αρένα κατά τη διάρκεια της ζωής του - ακόμα κι αν ήταν ένας αδύναμος και σκληρός κυβερνήτης που τιμωρούσε συχνά με βάρβαρες μεθόδους αθώους ανθρώπους.

Πιστεύεται ότι ο Κόμμοδος χρησιμοποιούσε την αρένα για πρακτική και για την πρώτη του ημι-δημόσια εμφάνιση ως δολοφόνος ζώων και ως μονομάχος.
Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, ταύτιζε τον εαυτό του με τον Ηρακλή, εκτελούσε τους άθλους του ήρωα της αρχαίας Ελλάδας, ντυνόταν με ρόπαλο και λεοντή και τέλος έδωσε το όνομα του ακόμη και στη Ρώμη ορίζοντας το νέο της όνομα ως Colonia Commodiana.


Δεν υπάρχουν σχόλια