Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ανασκαφή του Αγ. Βασιλείου πήγε... Σανγκάη

Κύπελλο τύπου Βαφειού από τις ανασκαφές στον Άγιο Βασίλειο. Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Αγίου Βασιλείου στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, μία ...

Κύπελλο τύπου Βαφειού
από τις ανασκαφές στον Άγιο Βασίλειο.
Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Αγίου Βασιλείου στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολλά υποσχόμενες ελληνικές ανασκαφές, πέρασε στην τελική επιλογή του Αρχαιολογικού Φόρουμ της Σανγκάης 2013.

Συνολικά 10 έρευνες συμμετείχαν στον δικό μας τομέα «στις καινούργιες ανασκαφές», σημειώνει η ανασκαφέας κ. Αδαμαντία Βασιλογάμβρου. Είναι μια σημαντική διάκριση σε ένα σπουδαίο διεθνές αρχαιολογικό φόρουμ.

Η παρουσίαση -μαζί με άλλες 10 ανασκαφές από όλον τον κόσμο- στο πρώτο αρχαιολογικό φόρουμ της Σανγκάης (Shanghai Archaeology Forum), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 27 Αυγούστου 2013, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους ερευνητές, αλλά και για την Ελλάδα, ενώ το γεγονός ότι στην «ατζέντα» δεν υπήρχε άλλη έρευνα που να διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος κάνει τη διάκριση ακόμα πιο σημαντική.

Μέχρι πρότινος, η Λακωνία αποτελούσε εξαίρεση στον χάρτη των μυκηναϊκών ανακτόρων της Πελοποννήσου, αν και, σύμφωνα με τον μύθο, η βασίλισσά της, η Ελένη, ήταν η αιτία του Τρωικού Πολέμου. Αυτό δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική και διοικητική οργάνωση της Λακωνίας την περίοδο αυτή.

Οι απαντήσεις ήρθαν το 2008, όταν βρέθηκαν πήλινες ενεπίγραφες πινακίδες σε Γραμμική Β γραφή στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο Ξηροκάμπι, ένδειξη για την ύπαρξη αρχείου στον χώρο, ένα στοιχείο καταλυτικό για την τεκμηρίωση λειτουργίας ανακτορικού-διοικητικού κέντρου.

Τα κείμενα αυτά αναφέρονται σε δύο σημαντικούς παραγωγικούς τομείς, των αρωματικών υλών και των υφασμάτων. Επίσης, καταγράφονται μεγάλος αριθμός αντικειμένων που σχετίζονται με όπλα, ένας χαρακτηριστικός τύπος αγγείου και ένα εμβληματικό αντικείμενο, ο διπλούς πέλεκυς.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια