Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλούσιος τάφος ρωμαίου πολεμιστή ανακαλύφθηκε στην Πολωνία

Αγγείο από τον τάφο. Ένας πλούσιος τάφος πολεμιστή που χρονολογείται στα τέλη του 1ου με 2ου αιώνα μ.Χ., είναι ένα από τα πιο ενδιαφ...

Αγγείο από τον τάφο.

Ένας πλούσιος τάφος πολεμιστή που χρονολογείται στα τέλη του 1ου με 2ου αιώνα μ.Χ., είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφές στο αρχαίο ρωμαϊκό νεκροταφείο του Lubusz στην επαρχία Czelin της Πολωνίας.

Ο Bartłomiej Rogalski από το Εθνικό Μουσείο στο Szczecin, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, δήλωσε ότι η ταφή του ρωμαίου πολεμιστή αποτελεί σπάνιο παράδειγμα ανδρικού τάφου με πλήρη εξοπλισμό από τη ρωμαϊκή περίοδο στην περιοχή του Lower Oder.

Σύμφωνα με τον Rogalski, ο τάφος περιείχε ένα δίκοπο μαχαίρι με θηκάρι, μια αιχμή δόρατος, μέρη της ασπίδας και ένα ζευγάρι διακοσμητικών χάλκινων πορπών.

«Ένα ενδιαφέρον αντικείμενο από τον τάφο είναι ένας επικρουστήρας φωτιάς που αποτελεί ένδειξη της ισχυρής Σκανδιναβικής επιρροής στην περιοχή του Oder», δήλωσε ο Rogalski. Συνήθως, οι αρχαιολόγοι ανακάλυπταν τάφους πολεμιστών με δόρυ και ασπίδα στο Czelin.

Ο ομφαλός της ασπίδας, κωνικού σχήματος.
Φέτος ανακαλύφθηκαν 18 αντικείμενα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, μεταξύ των οποίων τέσσερις λακκοειδείς τάφοι και τρεις κλίβανοι για την καύση των νεκρών καθώς και εστίες, λάκκοι και λίθοι πλακόστρωσης, τα οποία - σύμφωνα με τους αρχαιολόγους -πρέπει να συνδέονται με τη λειτουργία του νεκροταφείου.

Σύμφωνα με τον Rogalski, η συντριπτική πλειονότητα των αρχαιολογικών χώρων που βρέθηκαν στο Czelin ανήκε στην ομάδα του Lubusz, η οποία από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. κατέλαβαν τις περιοχές του Lower Oder, Wkra Land, Pyrzyce Land και Mysliborskie Lakes. Η ομάδα του Lubusz έχει διερευνηθεί ελάχιστα αρχαιολογικά και τα χαρακτηριστικά της παραμένουν ακόμα ασαφή.

Λαβή της ασπίδας του ρωμαίου πολεμιστή.
Από το 2004, το νεκροταφείο έχει προσφέρει μια πλούσια συλλογή όπλων από τη ρωμαϊκή περίοδο. Ο Rogalski δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πέντε σπαθιά, μεταξύ των οποίων τρία δίκοπα σπαθιά (ένα εισαγόμενο ρωμαϊκό gladius) και δύο μονά ξίφη, πιθανώς από τοπικούς σιδηρουργούς. Επίσης, βρέθηκαν διάφορα κομμάτια από ασπίδες και διακοσμημένες αιχμές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από την παράδοση του πολιτισμού Przeworsk που κατέλαβαν στη συνέχεια τις περιοχές της Wielkopolska και Silesia.

Σπαθιά από τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Επίσης αξιοσημείωτη είναι η παρουσία πολλών πορπών και καρφιτσών που χρησιμοποιούνται για την στερέωση ενδυμάτων, κατασκευασμένες από μπρούντζο και σίδηρο, καθώς και εξαρτήματα ζώνης και ιππασίας, όπως σπιρούνια που σχετίζονται με τον πολιτισμό Przeworsk ή δηλώνουν Σκανδιναβική επιρροή, δήλωσε ο Rogalski.

Αιχμές δοράτων.
Εκτός από τα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή Czelin οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τάφο με σκελετό και κεραμικά, τα οποία θα πρέπει να συνδέονται με τον νεολιθικό πολιτισμό των Corded Ware. Φέτος επίσης, βρέθηκε ένα περίτεχνο πυριτόλιθο βέλος που χρονολογείται από τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ..


Ένα υπαίθριο μουσείο αφιερωμένο στο ρωμαϊκό νεκροταφείο είναι ανοικτό στο Czelin. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά μια ανακατασκευή του τάφου ενός ρωμαίου πολεμιστή με πλήρη εξοπλισμό καθώς και πυρά καύσης με πολεμιστή να βρίσκεται στην κορυφή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια