Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι γεωμορφές του Αλυκανά ίσως είναι σπάνιες μορφές κοραλλίων

Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σταματάκης για τα ευρήματα στη θάλασσα του Αλυκανά Ζ...



Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σταματάκης για τα ευρήματα στη θάλασσα του Αλυκανά Ζακύνθου και εκτίμησε ότι ίσως πρόκειται για σπάνιες μορφές κοραλλιών.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε περιέγραψε ότι είναι σπάνιες οι γεωμορφές που εντοπίστηκαν αλλά από κοινά ορυκτά. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των δειγμάτων που βρίσκονται ήδη στο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Σταματάκης δήλωσε: «Αυτό που είδαμε στον Αλυκανά είναι μια έκπληξη για όλους μας, γεωλόγους και αρχαιολόγους. Το ψάχνουμε ακόμα και οι αναλύσεις έχουν αρχίσει. Τα ορυκτά είναι κοινά αλλά είναι σπάνιες οι γεωμορφές. Προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε. Αυτά που είναι πρισματικά και μοιάζουν με κυλίνδρους  μπορεί να έχουν σχέση με βιολογική δραστηριότητα στον πυθμένα, ίσως κάποιο είδος κοραλλίου. Αν ήταν κάτι κοινό  θα λέγαμε αμέσως τι είναι. Σαν ορυκτολογία είναι απλά. Μερικά μοιάζουν με ρόδες κι άλλα με κίονες αλλά είναι σαν ένα νόμισμα  με δύο όψεις. Δηλαδή από τη μία μοιάζει με  αρχαιολογικό εύρημα και από την άλλη γεωμορφή. Όταν το βγάλεις έξω από τη θάλασσα να το δεις είναι αλλιώς. Αυτά που μοιάζουν με κίονες και έχουν την οπή στη μέση, σας λέω ότι υπάρχουν κάποιες τέτοιες μορφές κοραλλίων αλλά είναι σπάνιες.  Μόλις ανοίξει το Πανεπιστήμιο θα κάνω τομή σε ορισμένα δείγματα που μας έδωσαν δύτες και αρχαιολόγοι και θα βγάλω το πόρισμα. Σίγουρα όμως είναι κάτι σπάνιο. Επίσης πήραμε και υγρά δείγματα τα οποία περιμένουμε να στεγνώσουν. Ωστόσο όλα αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά για το νησί και ένα επιπλέον κίνητρο για επίσκεψη.  Μπορεί να γίνει υποθαλάσσιο αξιοθέατο».

Τα πετρώματα

Με τη φράση «Το νησί της Ζακύνθου είναι προικισμένο» ο καθηγητής κ. Σταματάκης έδωσε πληροφορίες για τον ορυκτό πλούτο της Ζακύνθου και ανέφερε ότι υπάρχουν εργασίες του που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.    


«Εγώ ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη γεωλογία της Ζακύνθου που είναι ιδιαίτερη. Στο νησί σας έχουν δουλέψει πολλοί εκλεκτοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από την Αθήνα. Εγώ ξεκίνησα ένα μέρος του διδακτορικού μου που αφορά και τη Ζάκυνθο. Οι πρώτες μου επισκέψεις ήταν τότε που λειτουργούσαν τα ορυχεία του γύψου, γύρω στο 1983. Έχω δημοσιεύσει αρκετές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά για τον ορυκτό πλούτο της Ζακύνθου που είναι σημαντικός. Τα υλικά σας είναι οικολογικά. Είναι πολύ λευκά, ορισμένα τα χαρακτηρίζω καινοτόμα και κατάλληλα για κονίαμα που δίνουν μεγάλη αντοχή σε αποκαταστάσεις και συντήρηση. Μιλάμε για μικρές εξορύξεις που μπορεί να γίνουν από οικογενειακή επιχείρηση. Βρίσκονται στη Ρίζα του βουνού που ξεκινά από τη Λιθακιά και πηγαίνει προς Βουγιάτο».


Πηγή: Α. Ξενόφου, ErmisNews

Δεν υπάρχουν σχόλια