Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οδός Φαλήρου και αρχαιοτήτων γωνία

Σφηνωμένες ανάμεσα στις πολυκατοικίες οι αρχαιότητες στο οικόπεδο επί της οδού Φαλήρου 5. Η οδός Φαλήρου στο Κουκάκι «γεννάει» αρχαιότ...

Σφηνωμένες ανάμεσα στις πολυκατοικίες οι αρχαιότητες στο οικόπεδο επί της οδού Φαλήρου 5.
Η οδός Φαλήρου στο Κουκάκι «γεννάει» αρχαιότητες. Πριν από λίγα χρόνια στο νούμερο 7 βρέθηκαν κατάλοιπα ρωμαϊκής έπαυλης, ήδη επισκέψιμα, και τώρα στον αριθμό 5 εντοπίστηκαν κατάλοιπα διαφόρων εποχών, τα οποία επίσης θα αναδειχθούν και θα είναι επισκέψιμα.

Ένας μικρός, έκτασης 40 τ.μ., χώρος με αρχαιότητες θα δημιουργηθεί εντός του ιδιωτικού οικοπέδου, αλλά με ξεχωριστή είσοδο για τους επισκέπτες, επί της οδού Φαλήρου 5. Στο σημείο αυτό έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα διαφόρων εποχών, από τη γεωμετρική ως την υστερορωμαϊκή εποχή.

Τα πιο καλοδιατηρημένα είναι αυτά της υστερορωμαϊκής εποχής τα οποία και θα διατηρηθούν. Πρόκειται για τμήμα κτιρίου, με αίθριο και βοτσαλωτό δάπεδο, καθώς και ένα ανάλημμα της φαληρικής οδού. Τα τμήματα τοιχογραφιών που βρέθηκαν στη ρωμαϊκή έπαυλη θα αποκολληθούν και θα διατηρηθούν στις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιότητες της Φαλήρου 5 καταλαμβάνουν έκταση 40 τ.μ., ενώ το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί επταώροφη πολυκατοικία έχει συνολική έκταση 580 τ.μ.

Το βοτσαλωτό δάπεδο επί της οδού Φαλήρου 5.
Στο οικόπεδο επί της Φαλήρου 7 είχαν εντοπιστεί, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής, κατάλοιπα ρωμαϊκής έπαυλης του 2ου αι. μ.Χ., η οποία είχε οικοδομηθεί πάνω σε οικοδομικά λείψανα του 2ου αι. π.Χ. Τμήμα της έπαυλης, που καταστράφηκε στο β΄ μισό του 3ου αι. μ. Χ. από τους Έρουλους, καθώς και το παρακείμενο οικιακό ιερό της Κυβέλης, είναι σήμερα ορατά και επισκέψιμα.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως» στην πρόταση ανάδειξης των συγκεκριμένων μνημείων, τα οποία είναι όμορα με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια στο διπλανό οικόπεδο, επί της Φαλήρου 7. 


Δεν υπάρχουν σχόλια