Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδικό νεολιθικό νεκροταφείο παιδιών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Ένα νεκροταφείο που περιέχει τα λείψανα δεκάδων παιδιών και βρεφών αποκαλύφθηκε στην Αίγυπτο από πολωνική αρχαιολογική ομάδα με επικ...



Ένα νεκροταφείο που περιέχει τα λείψανα δεκάδων παιδιών και βρεφών αποκαλύφθηκε στην Αίγυπτο από πολωνική αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή J. Kabacińskiego του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνολογίας του Poznan.

Βαθιά στην περιοχή της ερήμου Gebel Ramlah, που βρίσκεται κοντά στα νότια σύνορα της Αιγύπτου, περίπου 140 χλμ. δυτικά του Abu Simbel, οι αρχαιολόγοι ερευνούν μια μοναδική νεκρόπολη που χρονολογείται πριν από περίπου 6.500 χρόνια.

Μέχρι σήμερα , δεν υπάρχουν γνωστά νεκροταφεία στη Δυτική Έρημο αποκλειστικά σχεδόν για παιδιά, βρέφη και έμβρυα - μερικά από αυτά τα εύθραυστα και οδυνηρή λείψανα βρέθηκαν κατά τις πρόσφατες ανασκαφές.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα νεογνά θάφτηκαν μαζί με ενήλικα, πιθανότατα η ταφή να αντιπροσωπεύει το θάνατο κατά τη διάρκεια του τοκετού της μητέρας. «Σε μία περίπτωση, προσδιορίστηκε με ακρίβεια η ηλικία της μητέρας - η γυναίκα ήταν μόλις 14 ετών» εξηγεί ο  Kabacińskiego.

Ταφή μητέρας και παιδιού.
Οι τάφοι στο νεκροταφείο ήταν σχετικά μικροί σε μέγεθος και ρηχοί σε βάθος ενώ δεν ήταν εύκολα ορατοί στην επιφάνεια του εδάφους. Ωστόσο, στην περίπτωση της ταφής του παιδιού και της μητέρας, οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι υπήρχε μια ευδιάκριτη κατασκευή στο έδαφος, όπως αποδεικνύεται από τα υπολείμματα πλακών, που οριοθετούν την έκταση του ταφικού θαλάμου.

Καμία επίσημη κατασκευή

Σε αντίθεση με άλλα γνωστά νεκροταφεία στην περιοχή της Gebel Ramlah, σε αυτή την νεκρόπολη, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να δουν οποιαδήποτε επίσημη κατασκευή στη διάταξη του αρχαιολογικού χώρου. Η κατάσταση διατήρησης του σκελετικού υλικού ήταν φτωχή και στους περισσότερους επιβίωσαν μόνο κρανία ή θραύσματα μακρών οστών.

Παιδική ταφή.

Κοκκινωπή ώχρα

Όλοι οι τάφοι που βρέθηκαν περιείχαν μόνο μερικά, μέτριας ποιότητας, κτερίσματα. Κάθε λάκκος της ταφής περιείχε κομμάτια από κόκκινη ώχρα που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του ταφικών εθίμων τους, εξ ου και η συμπερίληψη του σε κάθε τάφο. Σε λίγους μόνο τάφους οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βραχιόλια από ελεφαντόδοντο ή όστρακα εισαγμένα από την Ερυθρά Θάλασσα .


Οι ερευνητές πήραν αρκετά δείγματα γενετικού υλικού από το οποίο ελπίζουν ότι μετά από την ανάλυση του, θα είναι δυνατόν να εξακριβωθεί αν υπάρχουν και ποιες είναι οι οικογενειακές συνδέσεις ανάμεσα στα θαμμένα άτομα.

Νεκροταφείο ενηλίκων

Οι επιστήμονες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να κατανοήσουν την ευρύτερη εικόνα των νεολιθικών κοινοτήτων στη Δυτική Έρημο. Δίπλα σε αυτό το νεκροταφείο βρίσκεται ένα δεύτερο νεκροταφείο για ενήλικες, πιθανότατα της ίδιας περιόδου, το οποίο θα αποτελέσει το αντικείμενο της έρευνας τα επόμενα χρόνια.

Οι εργασίες σε αυτή την περιοχή πραγματοποιούνται στα πλαίσια μιας διεθνούς αποστολής της Combined Prehistoric Expedition Foundation (CPEF), η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φράγματος του Ασουάν. Το CPEF δημιουργήθηκε το 1962 για να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη, διεπιστημονική έρευνα σε προϊστορικές αρχαιολογικές τοποθεσίες κατά μήκος της κοιλάδας του Νείλου και των γειτονικών ερήμων. Οι ερευνητικοί στόχοι της περιλαμβάνουν τη μελέτη και την καταγραφή των αλλαγών του περιβάλλοντος στην πάροδο του χρόνου, ο αντίκτυπος αυτών των αλλαγών στην ανθρώπινη κοινωνία και οι αντίστοιχες αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Πέρα της τοποθέτησης αυτών των ευρημάτων στο παραπάνω πλαίσιο, η αποστολή μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης και για άλλες επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ενός νεολιθικού αστρονομικού παρατηρητήριου. 

Αυτές οι μελέτες παρέχουν επίσης επιχειρήματα υπέρ μιας στενής σχέσης μεταξύ του πληθυσμού της Nabata Playa στη Δυτική Έρημο και της ανάπτυξης του φαραωνικού πολιτισμού κατά μήκος του Νείλου.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια