Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακάλυψη νέου Φαραωνικού τάφου

Μια αμερικανική ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε στην Αίγυπτο τον τάφο του φαραώ Sobekhotep I, που πιστεύεται ότι ήταν ο ιδρυτής της 13ης ...



Μια αμερικανική ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε στην Αίγυπτο τον τάφο του φαραώ Sobekhotep I, που πιστεύεται ότι ήταν ο ιδρυτής της 13ης Δυναστείας, πριν από  3.800 χρόνια.

Ο τάφος του αιγύπτιου Φαραώ Sobekhotep I, που πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος βασιλιάς της 13ης  Δυναστείας (1781-1650 π.Χ.), ανακαλύφθηκε από αρχαιολογική ομάδα του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στην Άβυδο της Μέσης Αιγύπτου, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Ο συγκεκριμένος τάφος αποτελεί είναι πολύ σημαντικό εύρημα δεδομένου ότι νέοι βασιλικοί τάφοι συναντώνται πλέον σπάνια, καθώς μόνο δέκα από τη 13η Δυναστεία είναι γνωστοί από το Dahshur, περιοχή που βρίσκεται νότια του Καΐρου. Ο βασιλιάς Sobekhotep I κυβέρνησε μόνο για περίπου τρία χρόνια, σε μια εποχή που η Αίγυπτος εισερχόταν σε μια περίοδο παρακμής. Στην πραγματικότητα, οι χρονολογικές ενδείξεις για την περίοδο αυτή είναι τόσο πολύπλοκες, ώστε οι μελετητές εξακολουθούν να αναζητούν την σειρά των βασιλέων της 13ης  Δυναστείας.

Ανασκαφή του τάφου του Φαραώ Sobekhotep I.
Η ομάδα από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania ανακάλυψε την σαρκοφάγο του Sobekhotep I, η οποία είναι κατασκευασμένη από χαλαζίτη και έχει βάρος  60 τόνους περίπου, πριν από ένα χρόνο αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το αιγυπτιακό  Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Η ταυτότητά του προσδιορίστηκε όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν τα κομμάτια μιας πλάκας που έφερε χαραγμένο το όνομα του Φαραώ ενώ τον απεικονίζει να κάθεται σε θρόνο, όπως αναφέρει ο υπουργός Αρχαιοτήτων Mohamed Ibrahim.

Ο τάφος του Sobekhotep I είναι κατασκευασμένος από ασβεστόλιθο που μετέφεραν από τα λατομεία της Tura, περιοχή κοντά στο σύγχρονο Κάιρο, ενώ ο ταφικός θάλαμος του είναι κατασκευασμένος από κόκκινο χαλαζίτη. Η ταφή, στην αρχική της μορφή, συμπληρωνόταν με μια πυραμίδα. Μεταξύ των ευρημάτων είναι μια στήλη που φέρει το όνομα του βασιλιά, μια ένθρονη εικόνα του Sobekhotep I, τμήματα κανωπικών αγγείων που περιείχαν κάποτε τα εσωτερικά όργανα του φαραώ και ταφικά κτερίσματα.

Θραύσματα από τον τάφο.
«Είναι πιθανότατα ο πρώτος που κυβέρνησε την Αίγυπτο κατά την έναρξη της 13ης Δυναστείας στη Δεύτερη Ενδιάμεση περίοδο», δηλώνει ο υπουργός. Η ανακάλυψη είναι σημαντική καθώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον Sobekhotep, «που κυβέρνησε την Αίγυπτο για 4,5 χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκείνης της περιόδου», δήλωσε ο Ayman El-Damarani, αξιωματούχος του υπουργείου. 

Η ανακάλυψη του τάφου στον αρχαιολογικό χώρο της Αβύδου αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή και την διακυβέρνησή του.  Η ανασκαφή στον τάφο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σε δηλώσεις του ο Mohamed Ibrahim ελπίζει να ανοίξει ο χώρος για το κοινό όταν ο τάφος αποκατασταθεί πλήρως. 


Δεν υπάρχουν σχόλια