Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φάρος… πολιτισμού και πληροφόρησης

Την ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του λιμενοβραχίονα του φάρου στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, που εδώ και χρόνια παρέμενε εγκαταλελειμμ...


Την ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του λιμενοβραχίονα του φάρου στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, που εδώ και χρόνια παρέμενε εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος, δρομολογεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με τη δημιουργία δύο Κέντρων Πληροφόρησης, το ένα στο νεότερο καρνάγιο και το δεύτερο στο κτήριο που βρίσκεται παραπλεύρως του Αγίου  Νικολάου του μόλου.

Ήδη για το Κέντρο Πληροφόρησης “Καρνάγιο” υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο, “τροχοπέδη” αποτελεί η έκδοση οικοδομικής άδειας από την Κτηματική Υπηρεσία. Μελέτη πρόκειται να εκπονηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και για το Κέντρο Πληροφόρησης “Φάρου”.

Όσον αφορά το περιεχόμενό τους, το Κέντρο Πληροφόρησης “Φάρου”,  που πρόκειται να στεγαστεί στο κτήριο παράπλευρα του Αγίου Νικολάου του μόλου, θα περιλαμβάνει αρχειακό υλικό με φωτογραφίες από τον ενετικό φάρο των Χανίων για τους επισκέπτες.

Το δεύτερο Κέντρο Πληροφόρησης “Καρνάγιο” προγραμματίζεται να περιλαμβάνει μηχανήματα με τα οποία λειτουργούσε κάποτε το παραδοσιακό καρνάγιο και τα οποία προτίθεται να παραχωρήσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων η οικογένεια Παριωτάκη που είχε τη χρήση τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Κώστα Πρωτοπαπαδάκη.

Κέντρο “Καρνάγιο”

Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, «επάνω στον λιμενοβραχίονα το 1945 κατασκευάστηκε ένα μικρό καρνάγιο που επισκεύαζε τις μικρές βάρκες που ελλιμενίζονταν στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Το καρνάγιο αυτό είχε ιδιωτική χρήση και εγκαταλείφθηκε από το 2000 και μετά λόγω συνταξιοδότησης της οικογένειας Παριωτάκη που εκτελούσε τη συγκεκριμένη εργασία. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, τον τελευταίο χρόνο, εκπόνησε μια μελέτη αποκατάστασης του καρνάγιου, προϋπολογισμού 170.000 ευρώ. Ηδη έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από την Αρχαιολογία, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού».

«Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα θέμα -σε σχέση με την έκδοση της οικοδομικής άδειας- από την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία, θεωρώντας ότι το κτήριο βρίσκεται εντός αιγιαλού, δεν μας δίνει το δικαίωμα της ανακατασκευής. Το έχουμε βάλει θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έχουμε διαμαρτυρηθεί με ειδική επιστολή διαμαρτυρίας προς την Κτηματική Υπηρεσία και αναμένουμε τις εξελίξεις. Και είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, διότι η οικογένεια, η οποία λειτουργούσε το καρνάγιο, θέλει να δωρίσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τα μηχανήματα τα οποία είναι ουσιαστικά τοποθετημένα όπως ήταν και στην αρχική λειτουργία του, για να υπάρξει στις επόμενες γενιές η μνήμη λειτουργίας ενός παραδοσιακού καρνάγιου. Η μελέτη την οποία εκπονήσαμε ικανοποιούσε αυτόν τον σκοπό. Περιμένουμε τις εξελίξεις και θα δούμε πώς θα δράσουμε».

Κέντρο “Φάρου”

Όσον αφορά το μνημειακό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου του μόλου, που είναι αρχαιολογικός χώρος -υπό την ευθύνη και επίβλεψη της 28ης Ε.Β.Α.- ο κ. Πρωτοπαπαδάκης ανέφερε ότι «το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αναλαμβάνει την καθαριότητα του χώρου που θα εντατικοποιηθεί με χρήση μηχανημάτων τα οποία έχουμε πάρει την τελευταία περίοδο. Σχετικά με το τμήμα που βρίσκεται ο κλειστός χώρος (δηλαδή το κτήριο παράπλευρα του Αγίου Νικολάου του μόλου) θα κάνουμε μια μελέτη σε συνεργασία με προσωπικότητα της πόλης για το αρχειακό υλικό που χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε ως Κέντρο Πληροφόρησης για τον Ενετικό Φάρο των Χανίων. Πρόκειται για μια προσπάθεια να διασώσουμε την ιστορικότητα και την αναγκαιότητα λειτουργίας του με απώτερο στόχο να αποκτήσει η επισκεψιμότητα στον φάρο έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα». Όπως επεσήμανε ο ίδιος: «Αυτά θα κατατεθούν τους επόμενους δύο μήνες και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε θα προχωρήσουμε».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια 28ης Ε.Β.Α. κα Αναστασία Τζιγκουνάκη ανέφερε πως «εκτός από την εγκεκριμένη μελέτη για τη συντήρηση του νεότερου  καρνάγιου από το Λιμενικό Ταμείο, η Υπηρεσία βρίσκεται σε συντονισμό με το Λ.Τ. ως προς την καθαριότητα του προμαχώνα του Αγίου Νικόλαου του μόλου και ευρύτερα του χώρου του λιμενοβραχίονα και του φάρου. Επίσης για την αντιμετώπιση της απαράδεχτης ρύπανσης με σπρέι από άτομα μη ευαισθητοποιημένα στη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεργασία και με το Λιμεναρχείο».


Πηγή: Ε. Φουντουλάκη, Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια