Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το menu περιλαμβάνει σήμερα καμηλοπάρδαλη

Οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Cincinnati πραγματοποιούν ανακαλύψεις στην Πομπηία  που αλλάζουν τις μέχρι τώρα επικρατούσες αντι...


Οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Cincinnati πραγματοποιούν ανακαλύψεις στην Πομπηία  που αλλάζουν τις μέχρι τώρα επικρατούσες αντιλήψεις για την διατροφή των κατοίκων της. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα αντίληψη, οι πλούσιοι απολάμβαναν λιχουδιές όπως φλαμίνγκο και οι φτωχοί αναζητούσαν λίγη σούπα ή χυλό.

Οι αρχαιολόγοι έχουν περάσει πάνω από μια δεκαετία ερευνώντας δύο οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται σε μια μη προνομιούχα περιοχή της ρωμαϊκής πόλης της Πομπηίας, που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν την προηγούμενη χρήση των κτιρίων, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ..

Πλήρης αρχαιολογική ανάλυση

Ο Steven Ellis, καθηγητής του πανεπιστημίου του Cincinnati, δηλώνει ότι η ανασκαφή παρέχει μια πλήρη αρχαιολογική ανάλυση των σπιτιών, των καταστημάτων και των επιχειρήσεων σε μια ξεχασμένη περιοχή που βρίσκεται μέσα σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πύλες της Πομπηίας, την Porta Stabia.

Η περιοχή καλύπτει 10 ξεχωριστά οικόπεδα και συνολικά 20 όψεις καταστημάτων, τα περισσότερα από τα οποία πρόσφεραν φαγητό και ποτό. Στα απόβλητα που εξετάστηκαν περιλαμβάνονταν συλλογές από τις αποχετεύσεις, καθώς και από 10 τουαλέτες και βόθρους, οι οποίες απέδωσαν ανοργανοποιημένα και απανθρακωμένα απόβλητα τροφίμων που προέρχονται από τις κουζίνες και τα περιττώματα. Ο Ellis αναφέρει ότι ανάμεσα στα ευρήματα των αποχετεύσεων εντοπίστηκε μια αφθονία υπολειμμάτων πλήρως επεξεργασμένων τροφίμων, ιδιαίτερα δημητριακών.

Η γειτονιά της Πομπηίας που ανέσκαψαν και ερευνούν οι αρχαιολόγοι.
«Το υλικό από τις αποχετεύσεις αποκάλυψε μια ποικιλία και ποσότητα υλικών που υποδηλώνουν μια αρκετά σαφή κοινωνικο-οικονομική διάκριση μεταξύ των δραστηριοτήτων και των καταναλωτικών συνηθειών του κάθε ακινήτου, το οποίο ήταν κατά τα άλλα μια επιχείρηση φιλοξενίας της εποχής», λέει ο Ellis. Τα ευρήματα αποκάλυψαν τρόφιμα που ήταν φθηνά και ευρέως διαθέσιμα, όπως σπόροι, φρούτα, ξηροί καρποί, ελιές, φακές, τοπικά ψάρια και αυγά κότας καθώς και ελάχιστες ποσότητες ακριβού κρέατος και παστών ψαριών από την Ισπανία. Τα απόβλητα από τις κοντινές αποχετεύσεις εμφάνισαν σε λιγότερες ποσότητες μια ποικιλία τροφών, αποκαλύπτοντας μια κοινωνικο-οικονομική διάκριση μεταξύ των γειτόνων.

Πόδι καμηλοπάρδαλης στην διατροφή

Ένα κανάλι αποχέτευσης από μια κεντρική ιδιοκτησία αποκάλυψε μια πλούσια ποικιλία τροφίμων, καθώς και εισαγωγών από χώρες εκτός Ιταλίας, όπως οστρακοειδή, αχινούς και ακόμη εξωτικές λιχουδιές, όπως το πόδι μιας καμηλοπάρδαλης. 

«Αυτό το οστό αντιπροσωπεύει το επίπεδο των εξωτικών τροφίμων στην πόλη και υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι είναι το μοναδικό οστό καμηλοπάρδαλης που έχει καταγραφεί ποτέ από αρχαιολογικές ανασκαφές στη Ρωμαϊκή Ιταλία», λέει ο Ellis. «Το γεγονός ότι αυτό το μέρος του ζώου σφαγιάστηκε και ήρθε ως μέρος προσφερόμενου φαγητού στην κουζίνα ενός φαινομενικά καθημερινού εστιατορίου της Πομπηίας δεν μιλάει μόνο για το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων εξωτικών και άγριων ​​ζώων, αλλά και για τον πλούτο, την ποικιλία και το εύρος της διατροφής των καθημερινών ανθρώπων».

Στις παραπάνω αποθέσεις περιλαμβάνονται επίσης, εξωτικά και εισαγόμενα μπαχαρικά, ορισμένα από πολύ μακρινές περιοχές όπως η Ινδονησία.

Ο Ellis προσθέτει ότι μία από τις αποθέσεις, που χρονολογείται ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύτιμη ανακάλυψη, δεδομένου ότι μόνο μερικές τελετουργικές αποθέσεις επέζησαν από αυτό το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της Πομπηίας .

Εξετάζοντας τα λαϊκά στρώματα

«Ο απώτερος στόχος της έρευνάς μας είναι να αποκαλύψει τις διαρθρωτικές και κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ της εργατικής τάξης και των νοικοκυριών της Πομπηίας, καθώς και να καθορίσει το ρόλο που διαδραμάτισε η μη αριστοκρατική κοινωνική τάξη στη διαμόρφωση της πόλης. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα αρχαιολογικών δεδομένων και θεμάτων της έρευνάς μας ήταν η διατροφή, η υποδομή και ο τρόπος κατανάλωσης των τροφίμων», δηλώνει ο Ellis.


Προσθέτει ότι, ως αποτέλεσμα των ανακαλύψεων, «Η παραδοσιακή θεώρηση κάποιας άμοιρης μάζας που παρακαλάει για να τσιμπήσει ότι μπορεί στα στενάκια της πόλης ή βρίσκεται μαζεμένη γύρω από ένα πιάτο με πληγούρι, θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα υψηλότερο οικονομικό και βιοτικό επίπεδο, τουλάχιστον για τους κατοίκους της Πομπηίας».


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια