Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγαλμα φαραωνικής πριγκίπισσας ανακαλύφθηκε στο Λούξορ

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ομάδα Ευρωπαίων αρχαιολόγων ανακάλυψε το αλαβάστρινο άγαλμα μιας φαραωνικής πριγκίπισσας, ύψους σχεδόν 2 μ...



Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ομάδα Ευρωπαίων αρχαιολόγων ανακάλυψε το αλαβάστρινο άγαλμα μιας φαραωνικής πριγκίπισσας, ύψους σχεδόν 2 μέτρων, που χρονολογείται περίπου στο 1350 π.Χ., έξω από τη πόλη του Λούξορ. 

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Mohammed Ibrahim, δήλωσε την Παρασκευή ότι το άγαλμα αποτελούσε κάποτε μέρος ενός μεγαλύτερου αγάλματος που είχε ύψος σχεδόν 14 μέτρα και φρουρούσε την είσοδο του ναού. Το γλυπτό συνοδεύει τον 18ο κυβερνήτη της Δυναστείας στο θρόνο του, με τα χέρια του να βρίσκονται στα γόνατά του, την κόρη του να στέκεται ανάμεσα στα πόδια του, φορώντας ένα μακρύ χιτώνα και κρατώντας ένα περιδέραιο στο δεξί της χέρι.

Το άγαλμα της πριγκίπισσας Iset, με 170 εκατοστά ύψος και 52 εκατοστά πλάτος, βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης του ταφικού ναού του Amenhotep ΙΙΙ στην δυτική όχθη του Λούξορ.

Σύμφωνα με τον Ibrahim το άγαλμα απεικονίζει την Iset, κόρη του Amenhotep ΙΙΙ, και είναι το πρώτο εύρημα που την απεικονίζει χωρίς τα αδέλφια της. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το άγαλμα δίπλα στο ταφικό ναό του Amenhotep ΙΙΙ, ο οποίος λατρευόταν ως θεότητα μετά το θάνατό του.

Το άγαλμα της πριγκίπισσας «διαβρώθηκε, ειδικά στο πρόσωπο», ενώ λείπουν τα πόδια. Το όνομα της πριγκίπισσας καθώς και οι τίτλοι της, μεταξύ των οποίων «Η αγάπη του πατέρα της»,  ήταν σκαλισμένα πάνω στο άγαλμα. 

Το Λούξορ, μια πόλη περίπου 500.000 κατοίκων στις όχθες του Νείλου της νότιας Αιγύπτου, είναι ένα υπαίθριο μουσείο ναών και τάφων των Φαραώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια