Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Η Ευρώπη της Ελλάδας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από τις 10 Απριλίου 2014 ως τις 19 Απριλίου 2015 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Ευρώπη θα...


Από τις 10 Απριλίου 2014 ως τις 19 Απριλίου 2015
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Οι αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Ευρώπη θα βρεθούν στο επίκεντρο της περιοδικής έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδας. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank» που θα ξεκινήσει στις 10 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ώς τις 19 Απριλίου 2015.

Πρόκειται για την κύρια δράση του Μουσείου στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την παρουσίαση του φαινομένου του ελληνικού αποικισμού. Βασικός κορμός της έκθεσης -που πήρε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο- θα είναι νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank, η οποία θα καλύψει το κόστος της διοργάνωσης και του επιστημονικού καταλόγου που θα εκδοθεί.

Συνολικά, περισσότερα από 180 αρχαία έργα από ελληνικές και ξένες συλλογές θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον ιστορικό ρόλο των αποικιών και την καταλυτική επιρροή που άσκησαν τόσο στη διαμόρφωση σημαντικών χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτισμού όσο και στη φυσιογνωμία των περιοχών στις οποίες αναπτύχθηκαν.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της έκθεσης, θα επιχειρηθεί να παρουσιασθεί ο ιστορικός ρόλος των αποικιών και η επιρροή που άσκησαν στη διαμόρφωση σημαντικών χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς θα εκτεθούν 120 νομίσματα από τις συλλογές της Alpha Bank, την ιδιωτική συλλογή του Δημητρίου Μαντζούνη και από το Νομισματικό Μουσείο και δεκάδες ακόμα αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τις Γ', Ζ', Ι', ΙΑ', ΙΒ' Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Από το εξωτερικό θα «ταξιδέψουν» ώς τη συμπρωτεύουσα περίπου 15 αρχαία αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας στη Βαρκελώνη και από το αντίστοιχο εποπτευόμενο μουσείο Εμπορίου στην Ισπανία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου στη Σικελία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Βασιλικάτα -αρχαία αποικία Ηράκλειας στην Κάτω Ιταλία και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σύβαρης στην Κάτω Ιταλία.

Η έκθεση θα διαρθρωθεί σε τέσσερις ενότητες:

Η πρώτη θα διηγείται «Θαλασσινές μυθιστορίες» όπως εκείνες του Οδυσσέα και του Ιάσωνα, η δεύτερη θα αναφέρεται στις διάφορες πτυχές του ελληνικού «Αποικισμού», η τρίτη θα δίνει έμφαση στις «Νέες πατρίδες από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Ηράκλειες Στήλες» και η τέταρτη θα ενημερώνει για τους «Έλληνες και τις σχέσεις με τους άλλους», δηλαδή τους ανθρώπους που κατοικούσαν στις περιοχές πριν την έλευση των αποίκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια