Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014 στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Στο πλαίσιο δράσεων «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014» της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουρ...


Στο πλαίσιο δράσεων «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014» της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συντονισμό, για τρίτη συνεχή χρονιά, της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ανατολικής Αττικής (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων) και τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνος διοργανώνουν δράση αποψίλωσης και καθαρισμού από τη βλάστηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στην «Μπρεξίζα» ή Μικρό Έλος Μαραθώνος. 


Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της γόνιμης συνεργασίας των τοπικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, μάλιστα σε ένα τοπίο μοναδικό ως προς τις αρχαιότητες, το ιστορικό παρελθόν και το φυσικό τους κάλλος, μέσω της βιωματικής εμπειρίας και της οικειοποίησης του αρχαιολογικού χώρου. 





Το συγκρότημα του αιγυπτιακού ιερού και του βαλανείου ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός στα μέσα περίπου του 2ου αι. μ.Χ. στον Μαραθώνα, τόπο καταγωγής και διαμονής του μεγάλου ρήτορα, σοφιστή και ευεργέτη, πιθανόν μέσα στα όρια της τεράστιας ιδιοκτησίας του. Το αιγυπτιακό ιερό έχει ταυτιστεί με το ιερό του Κανώβου που αναφέρει ο βιογράφος του Ηρώδη, Φιλόστρατος (β΄ μισό 2ου – α’ μισό 3ου αι. μ.Χ.). Για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό ο οποίος είχε κατασκευάσει διώρυγα και Σαραπείο στο Tivoli, κατ’ αναλογία του Σαραπείου της Αλεξάνδρειας που υπήρχε στην πόλη Κάνωβο, στο Δέλτα του Νείλου. 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, από τις 9:30 έως τις 14:00. Των εργασιών καθαρισμού θα προηγηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο με την αρχαιολόγο της Β’ Ε.Π.Κ.Α., Πέλλη Φωτιάδη. Στην αποψίλωση θα συμμετάσχουν εθελοντικά μέλη της Περιφερειακής Εφορείας Ανατολικής Αττικής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
ταχ. διεύθυνση: Λεωφ. Συγγρού 98-100, Αθήνα 117 41
τηλ. 210-3213122, εσωτ. 102, Κ. Φωτιάδη
fax: 210-3240457
ηλεκτρονική διεύθυνση: bepka@culture.gr
τηλ. επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της δράσης: 22940-55155, Ι. Κλεφτάκης

Σημείο συνάντησης: 9:00-9:30 π.μ., Παραλιακός πεζόδρομος Νέας Μάκρης, οδός Νηρέως, έμπροσθεν Ι. Ν. Αγίας Κυριακής, Αρχαιολογικός Χώρος Ιερού Αιγυπτίων Θεών & Βαλανείου



Πηγή: Δελτίο Τύπου Β' ΕΠΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια