Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η σύγχρονη τεχνολογία επιστρατεύεται για την Πομπηία

Αισθητήρες εδάφους και δορυφόροι θα επιστρατευθούν σε μια νέα προσπάθεια να σωθεί η αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας μετά από μια σε...



Αισθητήρες εδάφους και δορυφόροι θα επιστρατευθούν σε μια νέα προσπάθεια να σωθεί η αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας μετά από μια σειρά πρόσφατων καταρρεύσεων σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Ο γίγαντας της ιταλικής αεροδιαστημικής και άμυνας, εταιρεία Finmeccanica ανακοίνωσε προχθές ότι δωρίζει την τεχνολογία που έχει αναπτύξει στο ιταλικό υπουργείο πολιτισμού. Το έργο ύψους € 1.700.000 φέρει τον τίτλο «Pompeii: Give it a Future».

Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η εκτίμηση των «κινδύνων υδρογεωλογικής αστάθειας» στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, την ενίσχυση της ασφάλειας και την δοκιμασία της σταθερότητας των αρχαίων δομών καθώς και τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πιθανών καταρρεύσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία Finmeccanica το έργο θα διαρκέσει τρία χρόνια και τα αποτελέσματα της παρακολούθησης μέσω δορυφόρου και δικτύου ασύρματων αισθητήρων που θα εγκατασταθούν γύρω από τα ρωμαϊκά κατάλοιπα θα είναι διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου.

Οι φύλακες της αρχαίας πόλης θα εξοπλιστούν με ειδικό ραδιοεξοπλισμό, καθώς και με εφαρμογές smartphone για τη βελτίωση της επικοινωνίας ώστε να εντοπίζεται η θέση τους αλλά και το είδος της παρέμβασης που απαιτείται, αναφέρει η ανακοίνωση της Finmeccanica.

Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας παρέχει η θυγατρική της Finmeccanica, Selex ES, η οποία επίσης τροφοδοτεί με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον ιταλικό στρατό.

«Προσφέρουμε την τεχνολογία μας για την υπηρεσία της χώρας και την κληρονομιά της», δήλωσε ο Alessandro Pansa, διευθύνων σύμβουλος της Finmeccanica σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.

Η Πομπηία είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ιταλίας μετά το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά στη Ρώμη, με περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν πέρυσι με ένα έργο προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ για αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με εν μέρει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των € 41.800.000. Το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Πομπηίας μετά από μια σειρά καταρρεύσεων στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη σκιά του Βεζούβιου - του ηφαιστείου που κατέστρεψε την πόλη το 79 μ.Χ..

Δεν υπάρχουν σχόλια