Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ιδιόμορφη ζωή της Δούκισσας

Στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, όπου βρίσκεται και η χειμερινή κατοικία της, παρουσιάζεται η παράσταση για τη ζωή της Δούκισσας της Πλ...

Στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, όπου βρίσκεται και η χειμερινή κατοικία της, παρουσιάζεται η παράσταση για τη ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας.
Στη ζωή και την ιδιόμορφη προσωπικότητα της Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, που πέρασε στην Ιστορία ως η Δούκισσα της Πλακεντίας, είναι βασισμένο το νέο μουσικοθεατρικό αναλόγιο της συγγραφέως, σκηνοθέτιδας και ηθοποιού Μάγδας Μαυρογιάννη. 

Απόψε, η παράσταση θα παρουσιαστεί στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, όπου βρίσκεται και η χειμερινή κατοικία της Δούκισσας, η Βίλα Ιλίσια. Συμμετέχουν η διακεκριμένη μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου και ο πολυβραβευμένος πιανίστας Απόστολος Παληός, καθώς και η Μάρθα Μαυρογιάννη στον ρόλο της αφηγήτριας.

Γεννημένη στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1785, η εκκεντρική Anne Marie Sophie de Marbois παντρεύτηκε τον Γάλλο αξιωματικό Anne-Charles Lebrun το 1802. Επτά χρόνια αργότερα, το ζεύγος απέκτησε τον τίτλο de Plaisance. Το 1833, μετά τον χωρισμό της με τον Lebrun, η Δούκισσα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την κόρη της Ελίζα, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1840 μετακόμισε στη Βίλα Ιλίσια. Είχε προηγηθεί ο θάνατος της Ελίζας, το 1837 στη Βηρυτό, πιθανώς από πανώλη. Στο πέρασμα του χρόνου, οι ιδιόμορφες συμπεριφορές της Δούκισσας -όπως το βαλσαμωμένο σώμα της κόρης της, που διατηρούσε για χρόνια στο υπόγειο του σπιτιού της, η μεταστροφή της στον ιουδαϊσμό, η φημολογούμενη απαγωγή της από τον λήσταρχο Μπίμπιση και η σταδιακή απομόνωσή της ύστερα από δεκαετίες έντονης κοινωνικής ζωής- είχαν ως συνέπεια τη γέννηση πολλών μύθων γύρω από το πρόσωπό της.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου. 

Ώρα έναρξης 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια