Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποδεικτικά στοιχεία κανιβαλισμού από την Παλαιολιθική Σιβηρία;

Μοναδικό παλαιολιθικό βραβείο για τους επιστήμονες, η ανθρώπινη γνάθος Θαμμένα στη πλαγιά ενός λόφου για περίπου 14.000 χρόνια, ήρθα...


Μοναδικό παλαιολιθικό βραβείο για τους επιστήμονες, η ανθρώπινη γνάθος
Θαμμένα στη πλαγιά ενός λόφου για περίπου 14.000 χρόνια, ήρθαν στο φως μια ανθρώπινη γνάθος ενήλικα μαζί με οστά ζώων και αρχαία εργαλεία στο βουνό Afontova στις παρυφές του Krasnoyarsk. 

Η λεπτομερής ανάλυση DNA, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία, θα αναφέρει στους ειδικούς την ηλικία, το φύλο, τη φυλή (Καυκάσια ή Μογγολοειδή ή συνδυασμός τους) και πιθανές ασθένειες του ενήλικα.

Η αρχική καχυποψία για περίπτωση αρχαίου κανιβαλισμού θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα έρευνας της γνάθου, η οποία έχει και δόντια, από τους επιστήμονες καθώς και το ενδεχόμενο ύπαρξης υπολειμμάτων κρέατος μαμούθ προκειμένου να διαπιστωθεί αν αποτέλεσε μέρος της διατροφής του.

Αυτά τα ανθρώπινα λείψανα δεν βρίσκονταν σε τάφο, αλλά μαζί με απομεινάρια των ζώων που σφαγιάστηκαν, δήλωσε ο ερευνητής Ivan Stasyuk: «Γιατί κανιβαλισμός; Επειδή αυτή η γνάθος βρέθηκε μαζί με όπλα και πελεκημένα οστά μεγάλων οπληφόρων», δηλώνει, υποθέτοντας ότι αυτός ο άνθρωπος σφαγιάστηκε και στην συνέχεια φαγώθηκε.

«Εγώ δεν θα βγάλω το συμπέρασμα του κανιβαλισμού», αντέτεινε ο συνάδελφός του Leonid Galuhin, επίσης ερευνητής της εταιρείας «Krasnoyarsk Geoarheologiya». «Προς το παρόν η ανθρώπινη γνάθος έχει μεταφερθεί σε εργαστήριο στο Novosibirsk για όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τρασολογικής ανάλυσης, η οποία θα μας επιτρέψει να πούμε με βεβαιότητα αν υπάρχει πράξη κανιβαλισμού ή όχι».

Γενική άποψη της ανθρώπινης γνάθου
Η γνάθος  είναι πιθανό να αποσταλεί και στο παγκοσμίως διάσημο εργαστήριο Max Plank της Γερμανίας για μια ανάλυση DNA πλήρους κλίμακας.

«Η ανεύρεση οστών παλαιολιθικού ανθρώπου είναι πολύ σπάνια», είπε ο Galuhin. «Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια ευρήματα στον κόσμο. Για εμάς, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη. Αυτή η γνάθος είναι πραγματικά μοναδική, επειδή είναι τέλεια διατηρημένη. Μπορούμε να μάθουμε πολλά στοιχεία: ηλικία, φύλο, φυλή ακόμα και ορισμένες ασθένειες που ο άνθρωπος θα μπορούσε να υποφέρει.

«Και αυτό μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα για τις αρχές του αποικισμού της Σιβηρίας από τους ανθρώπους και τις συνδέσεις των κατοίκων της Σιβηρίας με άλλες περιοχές. Εκτός αυτού, όσο περισσότερο ανθρωπολογικό υλικό βρίσκουμε αυτή τη στιγμή σ 'όλο τον κόσμο, τόσες περισσότερες πληροφορίες μαθαίνουμε για τους ανθρώπους ης εποχής. Ενιαία ευρήματα έχουν βρεθεί προηγουμένως στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή, αλλά το καλύτερο υλικό προέρχεται από ταφές στους αρχαιολογικούς μας χώρους Malta και Buret».

Ο χώρος της ανασκαφής κατά την διάρκεια του χειμώνα
«Έχουμε βρει μέχρι σήμερα τις γνάθους δύο παιδιών. Τώρα έχουμε και μια τρίτη σε καλύτερη κατάσταση, με τα δόντια να σώζονται επίσης. Τα δόντια είναι σημαντικά για την εξαγωγή του DNA».

«Αυτή η περιοχή, ένας παλαιολιθικός χώρος, έχει ερευνηθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και μας έχει δώσει πολύ υλικό, όχι μόνο κατάλοιπα, αλλά χιλιάδες πλήρη λίθινα και οστέινα εργαλεία. Κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών μας, ελπίζουμε να βρούμε, πιθανότατα όχι την ίδια ποσότητα ευρημάτων, αλλά πολύ κοντά στους παραπάνω αριθμούς. Εκτός από λίθινα και οστέινα εργαλεία, βρήκαμε μια σειρά από λίθινες χάντρες και μερικά κομμάτια τεχνουργημάτων, όπως μια τριγωνική πλάκα από χαυλιόδοντα μαμούθ με στικτά σημεία. Πρόκειται μάλλον για ένα κρεμαστό κόσμημα».


Ο αρχαιολογικός χώρος είναι, στην πραγματικότητα, ένα συγκρότημα δύο παλαιολιθικών περιοχών: το όρος Afontova gora χωρίζεται σε δύο μέρη. Η μία είναι μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί σφαγμένα πτώματα ζώων, μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία για την κατεργασία του κρέατος.

«Έτσι, βλέπουμε τα πάντα όπως αφέθηκαν από τους ανθρώπους. Το άλλο μέρος της περιοχής αυτής είναι μια κατωφέρεια, η οποία διαμορφώθηκε από κατολισθήσεις. Είναι δύσκολο να δει κανείς οποιαδήποτε κατασκευή εκεί και είναι πολύ δύσκολο σημείο για να εργαστούμε. Πρέπει συνεχώς να συμβουλευόμαστε τους γεωλόγους και να σκεφτόμαστε πώς να εργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή η γνάθος βρέθηκε εδώ. Καταφέραμε να χρονολογήσουμε τη γνάθο χρησιμοποιώντας άλλα ευρήματα από την γύρω περιοχή. Νομίζω ότι μετά από την πλήρη ανάλυση θα γνωρίζουμε την ημερομηνία με σιγουριά».

Χαυλιόδοντας μαμούθ
«Τον Μάρτιο βρήκαμε χαυλιόδοντα μαμούθ εδώ. Πρόκειται για ένα κοινό εύρημα της ίδιας χρονικής περιόδου. Θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την εποχή. Οι άνθρωποι ζούσαν κατά μήκος των ορίων των παγετώνων, στην περίπτωσή μας αυτά τα όρια ήταν στη γραμμή της σύγχρονης Turukhansk» - 1.475 χιλιόμετρα βόρεια του σημερινού Krasnoyarsk, στη συμβολή των ποταμών Yenisey και Nizhnyaya Tunguska.

«Η περιοχή του σύγχρονου Krasnoyarsk ήταν όπως η τούνδρα της Αρκτικής», είπε ο Galuhin. «Υπήρχαν πολλά ζώα κοντά στα όρια του παγετώνα και άνθρωποι που ακολουθούσαν τα ζώα κατά μήκος των διαδρομών της μετανάστευσης τους, διερευνώντας νέες περιοχές. Ανάμεσα σε αυτά τα ζώα υπήρχαν και τα μαμούθ, έτσι είναι αυτονόητο για την παλαιολιθική αρχαιολογία ότι οι άνθρωποι τα κυνηγούσαν πάρα πολύ». 

Το κρέας των μαμούθ αποτελούσε μέρος της διατροφής αυτών των ανθρώπων: «Το κλίμα ήταν αρκετά δριμύ στην περιοχή αυτή, παρόμοια με την σύγχρονη Taymyr, για παράδειγμα».


Η τρέχουσα ανασκαφή που καλύπτει 10.000 μέτρα διεξάγεται λόγω της κατασκευής νέας γέφυρας - της τέταρτης – που διαπερνά τον ποταμό Yenisei στο Kransoyarsk.

Ο κύριος ανάδοχος είναι το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Σιβηρίας, που ανήκει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Η εταιρεία Krasnoyarsk Geoarheologiya Limited εργάζεται παράλληλα.

Αυτή η «σωστική ανασκαφή» - αναμένεται να φέρει στο φως μια πληθώρα νέων ευρημάτων - μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ειδικού μουσείο αφιερωμένο σε αυτό τον χώρο, ένα μακρινό όνειρο των αρχαιολόγων.

Ο χώρος βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού και επί πολλά έτη έχουν ανακαλυφθεί οστέινα και κεράτινα εργαλεία, καθώς και αντικείμενα από ατομικό εξοπλισμό. Στα υπολείμματα πανίδας περιλαμβάνονται μαμούθ, τάρανδοι, πρόβατα, άλογα, βίσωνες, αίγαγροι, αντιλόπες της στέπας, κόκκινα ελάφια, λαγοί, αρκτικές αλεπούδες και λύκοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια