Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεγάλο Ρωμαϊκό ιερό αποκαλύφθηκε στη Γαλλία

Πολλές από τις κεφαλές της ζωφόρου έχουν μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο του κανονικού.   Ένα μοναδικό Ρωμαϊκό ιερό ήρθε στο φως με τ...


Πολλές από τις κεφαλές της ζωφόρου
έχουν μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο του κανονικού.
 
Ένα μοναδικό Ρωμαϊκό ιερό ήρθε στο φως με την ανασκαφή στο Pont - Sainte - Maxence (περιοχή Oise) στη βόρεια Γαλλία. 


Το μεγάλο ιερό που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διενεργούνταν πριν από την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν έκπληκτοι για την απροσδόκητη ανακάλυψη που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ρωμαϊκή Γαλατία.

Το κτίριο του ιερού έχει διαστάσεις  70x105 μέτρα. Η πρόσβαση στον σηκό, όπου βρισκόταν κάποτε το άγαλμα της θεότητας, στην οποία ήταν αφιερωμένο το ιερό, γινόταν από μια κλίμακα από την μπροστινή πλευρά.

Mνημειακή πρόσοψη

Η είσοδος στο ιερό αποτελούνταν από μια μνημειακή πρόσοψη ύψους μεγαλύτερης των 10 μ. και μήκους 70 μ., εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων για τη Ρωμαϊκή Γαλατία. Αυτή η πρόσοψη είχε μια σειρά από 13-17 τόξα, που έφεραν από πάνω θριγκό με διακοσμημένη ζωφόρο από αττικό μάρμαρο. 

Καλλιτεχνική αναπαράσταση τμήματος της πρόσοψης του ναού. 
Ωστόσο, μερικές δεκαετίες μετά την ανέγερσή του, η πρόσοψη προφανώς κατέρρευσε, πιθανότατα λόγω προβλημάτων θεμελίωσης. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες ογκόλιθοι και θραύσματα, τα οποία οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να συλλέξουν και να κατανοήσουν την αρχική τους θέση.



Το εκφραστικό κεφάλι μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που ίσως να απεικονίζει την Αφροδίτη να σκύβει, εμπνευσμένη μάλλον από μια σκηνή της Οδύσσειας του Ομήρου. 

Διακοσμημένη ζωφόρος

Η περίτεχνη ζωφόρος απεικονίζει θεούς από το ελληνο-ρωμαϊκό πάνθεον ενώ η κορυφή της πρόσοψης φέρει κεφαλές (μεγέθους 3 φορές μεγαλύτερες του πραγματικού), των οποίων τα μάτια ήταν διακοσμημένα με χρωματιστές πέτρες. Οι κεφαλές εναλλάσσονταν με καθιστούς γρύπες που είχαν απλωμένα τα φτερά τους. 

Τμήμα του θριγκού που έχει καταρρεύσει.




Το έργο είναι πολύ υψηλού τεχνικού επιπέδου και είναι πολύ κοντά στο αρχιτεκτονικό ύφος του ναού της Champlieu (στο Oise).


Πηγή: Past Horizons, Inrap



Δεν υπάρχουν σχόλια