Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Αδριανός και η Ελλάδα, η Βίλλα του Αδριανού ανάμεσα στην Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο

Δύο Ρωμαίοι αυτοκράτορες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Ρώμη για να παρουσιαστούν στη Βίλα του Αδ...




Δύο Ρωμαίοι αυτοκράτορες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Ρώμη για να παρουσιαστούν στη Βίλα του Αδριανού στο Τίβολι. 

Εκεί θα φιλοξενηθούν έως τις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης  «Ο Αδριανός και η Ελλάδα, η Βίλλα του Αδριανού ανάμεσα στην κλασική και την ελληνιστική περίοδο».

Η συγκυρία της ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αντίστοιχα, υπήρξε η έμπνευση γι’ αυτή την έκθεση που φωτίζει τη σχέση του Αδριανού με την Ελλάδα, αντιληπτή μέσα από την αρχιτεκτονική έμπνευση και τον διάκοσμο της Βίλλας του Αδριανού, ενός χώρου που αποπνέει το άρωμα της Ελλάδας όπως την έζησε και την αγάπησε ο αυτοκράτορας. 


H έκθεση δημιουργεί ένα πρωτότυπο παιχνίδι αντικατοπτρισμών ανάμεσα στα ελληνικά έργα τέχνης και την προσωπική αντίληψη του Αδριανού που υπέβαλε τις νέες εκδοχές τους όπως αποτυπώνονται μέσα στην ίδια του την κατοικία στα προάστια της πρωτεύουσας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη

«Αγάπησα την ελληνική γλώσσα για την εύρωστη πλαστικότητάς της, για το πλούσιο λεξιλόγιό της που η κάθε λέξη του πιστοποιεί την άμεση και διαφορετική επαφή της με τις αλήθειες, και γιατί ό,τι έχει λεχθεί καλό από τον άνθρωπο, έχει ως επί το πλείστον λεχθεί σ΄αυτή τη γλώσσα. Ο επιτάφιος μου θα χαραχθεί στα λατινικά στον τοίχο του μαυσωλείου μου στις όχθες του Τίβερη, αλλά ελληνικά έχω σκεφτεί και ζήσει».

Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Αδριανού Απομνημονεύματα. Εκδ. Χατζηνικολή 1976, Αθήνα
Μετάφραση Ιωάννα Χατζηνικολή

Χώρος:
Antiquarium del Canopo – Tivoli, Area Archeologica di Villa Adriana
Largo Marguerite Yourcenar, 1

Διάρκεια έκθεσης:
9 Απριλίου – 2 Νοεμβρίου 2014

Ωράριο:
10.00 – 18.30 (Απρίλιο έως Σεπτέμβριο)
10.00 – 19.00 (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιο, Αύγουστο )
10.00 – 18.00 (Από 1η Οκτωβρίου έως το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβριου )
10.00 – 16.30 (Από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου έως 2 Νοέμβριου)

Πληροφορίες: +39 0774382733 + 39 06 39967900 – http://www.coopculture.it 


Πηγή: ΚΣΤ' ΕΠΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια