Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ταφή 4.000 ετών με άρματα ανακαλύφθηκε στο Νότιο Καύκασο

Η οροφή του ταφικού θαλάμου που ήταν θαμμένος μέσα σε τύμβο Μια αρχαία ταφή που περιέχει άρματα, χρυσά αντικείμενα και πιθανές ανθρωπο...

Η οροφή του ταφικού θαλάμου που ήταν θαμμένος μέσα σε τύμβο
Μια αρχαία ταφή που περιέχει άρματα, χρυσά αντικείμενα και πιθανές ανθρωποθυσίες ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στη Γεωργία, στο νότιο Καύκασο. 

Ο τόπος ταφής, που θα προοριζόταν για τον αρχηγό, χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ηλικίας μεγαλύτερης των 4.000 ετών, δήλωσε ο Zurab Makharadze, επικεφαλής του Κέντρου Αρχαιολογίας στο Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας. 

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον ξύλινο ταφικό θάλαμο εντός τύμβου ύψους 12 μέτρων. Όταν οι αρχαιολόγοι έφτασαν στο θάλαμο βρήκαν μια συλλογή θησαυρών, συμπεριλαμβανομένων δύο αρμάτων, το καθένα με τέσσερις ξύλινες ρόδες. 

Κοντινή φωτογραφία της ξύλινης οροφής, η οποία κατασκευάστηκε από κορμούς και καλυπτόταν από ένα στρώμα με ροκανίδια και ώχρα, που του  πρόσδιδε μια κοκκινωπή εμφάνιση.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης διακοσμημένα πήλινα και ξύλινα αγγεία, αιχμές βελών από πυριτόλιθο και οψιανό, δερμάτινα και υφασμάτινα αντικείμενα, μια μοναδική ξύλινη πολυθρόνα, χάντρες από κορνεόλη και 23 χρυσά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων καλλιτεχνικών κοσμημάτων, έγραψε ο Makharadze στην περίληψη της παρουσίασης που έδωσε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαιολογία της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. 

«Στο ταφικό θάλαμο υπήρχαν δύο τετράτροχα άρματα, και τα δύο σε καλή κατάσταση, ο σχεδιασμός των οποίων αντιπροσωπεύει διακοσμητικά στοιχεία διαφόρων υφών», έγραψε ο Makharadze. Ο ταφικός θάλαμος περιείχε επίσης και άγρια ​​φρούτα. 

Ο ταφικός θάλαμος περιείχε δύο άρματα, στην φωτογραφία φαίνονται προς το πίσω μέρος, καθένα από τα οποία είχε τέσσερις ξύλινες ρόδες (δεν είναι όλοι οι τροχοί ορατοί σε αυτή την φωτογραφία). Οι τρεις ξύλινοι δοκοί που φαίνονται στην εικόνα, κρατούσαν κλειστή την οροφή.

Παρόλο που τα ανθρώπινα λείψανα είχαν διαταραχθεί από ληστεία, που πιθανότατα σημειώθηκε κατά την αρχαιότητα, και βρέθηκαν σε διαταραγμένη θέση, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι επτά άνθρωποι είχαν θαφτεί στο θάλαμο. «Ένας από αυτούς ήταν ο αρχηγός και άλλοι θα πρέπει να ήταν τα μέλη της οικογένειάς του, θυσιασμένοι σκλάβοι ή υπηρέτες», δήλωσε ο Makharadze στο LiveScience.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια σειρά από αντικείμενα σε καλή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από χρυσό. Το κόκκινο τεχνούργημα στην φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα η λαβή ενός αγγείου.

Περίοδος πριν την εμφάνιση των αλόγων

Η ταφή χρονολογείται σε μια εποχή πριν την εμφάνιση των εξημερωμένων αλόγων στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Makharadze, παρόλο που δεν υπάρχουν θαμμένα ζώα μαζί με τα άρματα, πιθανότατα να τα έσερναν βόδια. 

Άλλες πλούσιες ταφές  σε τύμβο που χρονολογούνται στο δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έχουν βρεθεί επίσης στο νότιο Καύκασο, αναφέρει ο Makharadze σε άλλο έγγραφο που παρουσίασε το Φεβρουάριο στο College de France στο Παρίσι. Η εμφάνιση αυτών των πλούσιων ταφών φαίνεται να συνδέεται με τις αλληλεπιδράσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των νομάδων από τις στέπες της Ευρασίας και των αγροτικών κοινοτήτων στο εσωτερικό και κοντά στο νότιο Καύκασο, δηλώνει ο Makharadze. 

Η χώρα της Γεωργίας (επισημαίνεται με πορτοκαλί χρώμα) βρίσκεται στο νότιο Καύκασο. Ο τύμβος, όπου βρέθηκε ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στο δήμο Lagodekhi.
Αυτές οι αλληλεπιδράσεις φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε περιπτώσεις ορισμένων ατόμων, όπως σε αυτό τον αρχηγό, να έχουν περίτεχνες ταφές. Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πολυθρόνα συμβολίζει τη δύναμη που έχουν τέτοια άτομα, όπως ο αρχηγός. «Ο σκοπός της ξύλινης πολυθρόνας ήταν η ένδειξη της εξουσίας και τοποθετήθηκε στο τύμβο, ως σύμβολο εξουσίας», δήλωσε ο Makharadze. 

Ο τύμβος βρέθηκε στην ανατολική Γεωργία κοντά στο δήμο Lagodekhi και ανασκάφηκε το 2012.


Πηγή: O. Jarus, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια