Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών ξεφορτώνεται τη χωματερή του

Μπάζα, σκουπίδια, απόβλητα γειτνιάζουν με έναν αναδεδειγμένο το 2004 αρχαιολογικό χώρο όπως είναι το Ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπ...



Μπάζα, σκουπίδια, απόβλητα γειτνιάζουν με έναν αναδεδειγμένο το 2004 αρχαιολογικό χώρο όπως είναι το Ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα, ορατό από όσους κάνουν τη βόλτα τους στην παραλία του Μαραθώνα.

«Μακάρι να έρχονται κι άλλες τέτοιες μελέτες με τις οποίες θα αποκαθίστανται ζητήματα», ειπώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ενέκρινε ομόφωνα (αρκεί να τηρηθούν οι όροι της Β' Εφορείας) την προκριματική μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην πρώην αμερικανική Βάση, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη.

Στη θεσμοθετημένη αδόμητη περιοχή λειτουργούσε παράνομα ανεξέλεγκτη χωματερή επί μία δεκαετία, από το 1998 έως το 2008. Με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να έχουν φτάσει τους 84.600 τόνους και το ύψος των μπάζων από 50 εκατοστά έως 5 μέτρα. Κι όλο αυτό το σκουπιδαριό σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο Μπρεξίζας, όπου βρίσκεται το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Μια εικόνα ντροπής που πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς δεν συνάδει ούτε με τον παραπλεύρως αρχαιολογικό χώρο ούτε με το κάλλος του τόπου.

Η προκριματική μελέτη προβλέπει τον καθαρισμό του εδάφους, ακόμα και τη δημιουργία μελλοντικών θεματικών πάρκων. Το ΚΑΣ το χαρακτήρισε «έργο προτεραιότητας, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς με δική της εποπτεία θα γίνουν οι εργασίες επιχωματώσεων». Σύμφωνα με τη μελέτη, θα απομακρυνθούν 84.000 τόνοι αποβλήτων έτσι ώστε να ακολουθήσουν διαμορφώσεις και φύτευση πρασίνου. Η επέμβαση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Τις εργασίες θα παρακολουθούν στενά οι αρχαιολόγοι της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι είναι πιθανόν να βρεθούν αρχαιότητες, οπότε θα ακολουθήσει ανασκαφή.

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών ιδρύθηκε περί το 160 μ.Χ. από τον Ηρώδη Αττικό, πιθανότατα εντός των ορίων του κτήματός του. Οι αρχαιότητες που βρέθηκαν φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα, ενώ τα αγάλματα που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο είναι αντίγραφα.

Την υλοποίηση του έργου θα αναλάβει κυρίως ο Δήμος Μαραθώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια