Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκφράζουν ανησυχία για τo Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών

Έντονο προβληματισμό και εύλογη ανησυχία δημιουργεί στο έμψυχο δυναμικό του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, το νέο οργ...



Έντονο προβληματισμό και εύλογη ανησυχία δημιουργεί στο έμψυχο δυναμικό του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία από τις συγκεκριμένες δομές, έξι τον αριθμό, που λειτουργούν σε ισάριθμα γεωγραφικά διαμερίσματα ανά την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη προοπτική έχει προκαλέσει πλείστες όσες αντιδράσεις από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι βιώνουν την πλήρη αβεβαιότητα. «Η κατάργηση των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάργησης οργανισμών σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας και στο σχέδιο οργανογράμματος που συνέταξε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δεν αναφέρονταν καθόλου τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα και το γεγονός αυτό μας προκαλεί έντονη ανησυχία, διότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις του προσωπικού» υπογραμμίζει η Έλσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών που βρίσκεται στο Βόλο.

Τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα παράγουν πολύ σημαντικό έργο, ενώ σε τοπικό επίπεδο «έχουμε δημιουργήσει υποδομές, μια βιβλιοθήκη, έχουμε δύο έργα ΕΣΠΑ. Στο Ινστιτούτο εργάζονται πέντε άτομα, υπεράνθρωπα και εκτός ωραρίου για να παραχθεί το έργο που περιλαμβάνει πέραν της μελέτης και της έρευνας, τις εκδόσεις, αλλά και διοργανώσεις εκδηλώσεων» τονίζει η κ. Νικολάου, η οποία είναι επίσης γραμματέας στην Τοπική Επιτροπή του παραρτήματος Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η διατήρηση των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων, παράλληλα δε η στελέχωσή τους, διατυπώνονται ως βασικά αιτήματα από τους εργαζόμενους, οι οποίοι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στις τρέχουσες εξελίξεις. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπογραμμίζουν την πλήρη αντίθεση των αρχαιολόγων και των εργαζομένων κατ’ επέκταση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, έχει εκδοθεί με τη φροντίδα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών πολυσέλιδος τόμος για τις αρχαίες πόλεις της Θεσσαλίας, και έχει αναρτηθεί, στο μεταξύ, ο διαδικτυακός άτλαντας μνημείων Θεσσαλίας, ενώ στόχος είναι η έκδοση αντίστοιχων βιβλίων για τις Βυζαντινές πόλεις της Θεσσαλίας, συνεχίζοντας παράλληλα το σημαντικό ερευνητικό έργο που αναπτύσσεται.


Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια