Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άρχοντα με παιδεία δείχνουν οι τοιχογραφίες

Η καλλιτεχνική ποιότητα και η τεχνική των τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου αντικατοπτρίζουν την ανώτερη κοινωνική θέση του αφιερωτή Tα ...

Η καλλιτεχνική ποιότητα και η τεχνική των τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου
αντικατοπτρίζουν την ανώτερη κοινωνική θέση του αφιερωτή
Tα θυρανοίξια του βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι Αχαΐας, στους πρόποδες του Χελμού, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σταυρεπίστεγων και χρονολογείται στον 13ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία η Αχαΐα ήταν φραγκοκρατούμενη.

Κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα στον οποίο θα ανήκε και η ευρύτερη περιοχή. Η καλλιτεχνική ποιότητα και η τεχνική των τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου αντικατοπτρίζουν την ανώτερη κοινωνική θέση του αφιερωτή, ο οποίος πρέπει να διέθετε παιδεία και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που του επέτρεπαν να καλέσει έναν ζωγράφο ικανό και ενημερωμένο για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις της βυζαντινής ζωγραφικής.

Οι τοιχογραφίες στο Αγρίδι  εκπροσωπούν ένα συντηρητικό ζωγραφικό ιδίωμα, στο οποίο όμως είναι φανερές οι απηχήσεις των προοδευτικών τάσεων της παλαιολόγειας ζωγραφικής και  μπορούν να χρονολογηθούν βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων στην ένατη δεκαετία του  αιώνα (1280 - 1290). 


Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου καθώς και της συντήρησης των τοιχογραφιών του, υλοποιήθηκε από την 6η  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Χ. Κ. Λεβέντη. Οι εργασίες διήρκεσαν δυο χρόνια και αποκατέστησαν τη στατική επάρκεια του μνημείου, που είχε πληγεί από τον σεισμό του 2008. Επίσης, ανέδειξαν τα μορφολογικά  χαρακτηριστικά του, ενώ έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία της αρχικής του φάσης. 

Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, ευχαριστώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των θυρανοιξίων τους δωρητές της αποκατάστασης του ιδιαίτερου αυτού μνημείου, σημείωσε ότι είναι πάντα μεγάλη η χαρά των στελεχών του ΥΠΠΟΑ «να αποδίδουν ένα μνημείο συντηρημένο και αποκατεστημένο στην τοπική κοινωνία, τα μέλη της οποίας είναι οι πραγματικοί φορείς της μνήμης που εκπέμπει το ίδιο το μνημείο».

Στην τελετή των θυρανοιξίων παραβρέθηκε ο κ. Χάρης Λεβέντης και μέλη της οικογενείας του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης, ο Επίτιμος Εφορος Αρχαιοτήτων Χ. Μπακιρτζής κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια