Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δυόμισι μέρες θα ψάχνουν αρχαία στο βυθό

Χρησιμοποιώντας πρώτη φορά μια εξελιγμένη καταδυτική στολή, η οποία θυμίζει έντονα τη στολή του θρυλικού ήρωα των κόμικς «Iron Man», μ...


Χρησιμοποιώντας πρώτη φορά μια εξελιγμένη καταδυτική στολή, η οποία θυμίζει έντονα τη στολή του θρυλικού ήρωα των κόμικς «Iron Man», μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο νέες έρευνες στα Αντικύθηρα για ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Η είδηση δημοσιεύτηκε προχθές στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» όπου δόθηκε έμφαση στα εξελιγμένα τεχνικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως στη στολή των δυτών που θα διευρύνει τη διάρκεια παραμονής τους στον πυθμένα της θάλασσας. Η διεθνής ομάδα αρχαιολόγων σχεδιάζει να επιστρέψει μέσα στον μήνα για τη διερεύνηση ενός αρχαίου ναυαγίου στα Αντικύθηρα, σημειώνει το δημοσίευμα, διαθέτοντας αυτή τη φορά μια εξελιγμένη στολή, που αποκαλείται Exosuit. Η συγκεκριμένη στολή παραπέμπει σε κάτι ανάμεσα σε ρομπότ και υποβρύχιο και καταφέρνει να διευρύνει τον χρόνο παραμονής στο βυθό μέχρι και δυόμισι ολόκληρες ημέρες (!), διευκολύνοντας έτσι την αναζήτηση νέων ευρημάτων. Οπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, το ναυάγιο στα ανοιχτά των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1900. Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ρωμαϊκό πλοίο που βυθίστηκε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., όπου βρέθηκε και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα πολύπλοκο όργανο που σύμφωνα με τη διεπιστημονική έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων διαπιστώθηκε πως στην εμπρός πλευρά του έχει ένα ηλιακό ελληνοαιγυπτιακό ημερολόγιο, τον ζωδιακό κύκλο και δύο σφαιρίδια τα οποία δείχνουν το ένα την κίνηση του Ηλιου και το άλλο τις φάσεις της Σελήνης. Στο πίσω μέρος σχηματίζονται δύο σπείρες, η μία με 235 υποδιαιρέσεις και η άλλη με 223. Η πρώτη σπείρα δείχνει τις υποδιαιρέσεις του Μετονικού ημερολογίου και η δεύτερη τις προγνώσεις εκλείψεων Ηλίου και Σελήνης. Οι 235 μήνες του Μετονικού ημερολογίου ισοδυναμούν με 19 έτη. Στον Μηχανισμό έχουν αναγνωσθεί και τα ονόματα 12 συνεχόμενων μηνών του Μετονικού ημερολογίου (Φοινικαίος, Κράνειος, Λανοτρόπιος, Μαχανεύς, Δωδεκατεύς, Εύκλειος, Αρτεμίσιος, Ψυδρεύς, Γαμείδιος, Αγριάνιος, Πάναμος, Απελλαίος). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μήνες αυτοί είναι τοπικοί κάποιων ελληνικών πόλεων της Κορίνθου όπως και αποικιών της στη Σικελία.

Μετά την αρχική ανακάλυψη το ναυάγιο εξερευνήθηκε μία μόνο φορά από τον Ζακ Κουστό, το 1976, για αρκετές εβδομάδες, έως τον χειμώνα του 2012, όπου μια ομάδα δυτών από το Woods Hole και η Ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν μια πιο συστηματική εξερεύνηση των υδάτων γύρω από το νησί.


Ο χώρος φιλοξενεί και ένα δεύτερο ναυάγιο, ενώ υπάρχουν ιστορικές πηγές που δείχνουν ότι τα δύο πλοία ταξίδευαν μαζί, μεταφέροντας ίσως αντικείμενα από τις κατακτήσεις του Ρωμαίου στρατηγού, Cornelius Sulla, για να παρουσιασθούν κατά τις επινίκιες παρελάσεις στη Ρώμη. Καταγραμμένα στοιχεία από την αρχική κατάδυση δείχνουν ότι ένα μαρμάρινο άγαλμα ξαναέπεσε στη θάλασσα κατά την προσπάθεια ανέλκυσης, ενώ άλλα αντικείμενα έχουν απομακρυνθεί από το ναυάγιο.

Κατά τη διάρκεια του νέου σχεδίου εξερεύνησης του χώρου που ξεκίνησε το 2012 γίνεται εφαρμογή νέων τεχνολογιών εξερεύνησης, ενώ φέτος πρώτη φορά θα γίνει χρήση υποβρύχιων ρομπότ, όπως και ενός αυτόνομου οχήματος, του Iver, που θα χειρίζεται το Australian Centre for Marine Robotics και το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη του χώρου των ναυαγίων. Φέτος η αποστολή θα χαρτογραφήσει το χώρο, ενώ οι δύτες θα τοποθετήσουν ανιχνευτές μετάλλων, καθώς έχει ήδη πραγματοποιηθεί η περισυλλογή των περισσότερων μεγάλων τεχνουργημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναζήτηση του υπόλοιπου μέρους του μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς έχει βρεθεί μόνο ο μισός, ή άλλων παρόμοιων μηχανισμών για τους οποίους γίνεται νύξη σε αρχαία χειρόγραφα.


Πηγή: Θ. Τσίτσας, Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια