Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκωτία: Στο φως 100 αντικείμενα του πολιτισμού των Βίκινγκ

Ο θησαυρός θεωρείται ότι είχε θαφτεί στα μέσα του 9ου και τον 10ο αιώνα Περισσότερα από 100 αντικείμενα του πολιτισμού των Βίκινγκ α...



Ο θησαυρός θεωρείται ότι είχε θαφτεί στα μέσα του 9ου και τον 10ο αιώνα
Περισσότερα από 100 αντικείμενα του πολιτισμού των Βίκινγκ ανακάλυψε Σκωτσέζος, χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων. Ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν ήταν χρυσαφικά, περιβραχιόνια, ασήμι σε ράβδους και ένα ανέπαφο αγγείο.

Η ανακάλυψη έγινε τον Σεπτέμβρη σε εκκλησιαστική γη στην περιοχή Ντάμφρις και Γκάλογουεϊ, αλλά ήρθε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Τα αντικείμενα θεωρείται ότι είχαν θαφτεί στα μέσα του 9ου και τον 10ο αιώνα. Ανάμεσά τους βρίσκονται ένας σταυρός από ασήμι, με περίτεχνο στολισμό.

Ο 47χρονος άνδρας -επιχειρηματίας που έχει πάρει σύνταξη- ασχολείται φανατικά με την ανίχνευση μετάλλων και παραδέχεται ότι αρχικά δεν συνειδητοποίησε τη σημασία της ανακάλυψής του.

«Ξέθαψα το πρώτο αντικείμενο. Αρχικά, δεν κατάλαβα τι είχα βρει, επειδή σκέφτηκα ότι ήταν ασημένιο κουτάλι. Ύστερα το γύρισα ανάποδα και το σκούπισα με τον αντίχειρά μου και είδα το σχέδιο τύπου Σάλτιρο (σ.σ. ο χιαστί σταυρός της σημαίας της Σκωτίας) και ήξερα αμέσως ότι πρόκειται για Βίκινγκ. Τότε, οι αισθήσεις μου εξερράγησαν» είπε.

Σκάβοντας κι άλλο βρήκε και άλλα αντικείμενα.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα ήταν ένα καρολίγγειο -δηλαδή δυτικοευρωπαϊκό- αγγείο που βρέθηκε ανέπαφο και με το σκέπασμά του στη θέση του. Πιστεύεται ότι ήταν οικογενειακό κειμήλιο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης της Σκωτίας Φιόνα Χίσλοπ είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα αντικείμενα είναι σημαντικής αξίας από μόνα τους. Αλλά η σημαντικότερη αξία προκύπτει από το πώς μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση της ζωής στην πρώιμη μεσαιωνική περίοδο στη Σκωτία και το τι (αυτά τα αντικείμενα) μας λένε για την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς σε αυτά τα νησιά εκείνη την περίοδο. Ο θησαυρός του Ντάμφρις ανοίγει ένα συναρπαστικό παράθυρο σε μία καθοριστική περίοδο στην ιστορία της Σκωτίας».


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια