Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η δυναμική του Κεραμεικού

Οι επισκέπτες του Κεραμεικού διπλασιάστηκαν φέτος. Η αύξηση εσόδων στους 33 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που λειτουργούν με διε...

Οι επισκέπτες του Κεραμεικού διπλασιάστηκαν φέτος.
Η αύξηση εσόδων στους 33 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, εγκαίρως φέτος για πρώτη φορά, έδωσε καρπούς επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία αλλά και για τα ίδια τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. 

Από τους πρώτους κιόλας μήνες έδειξε ότι πολλοί χώροι πολλαπλασίασαν τους επισκέπτες τους, αυξάνοντας μαζί και τα έσοδα. Αυτό φαίνεται σε κάθε μέτρηση της Στατιστικής Υπηρεσίας από την περασμένη άνοιξη. Τον Απρίλιο η μικρότερη αύξηση ήταν 15% και η μεγαλύτερη 115%. Τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 27,7% στους επισκέπτες των μουσείων και των εισπράξων κατά 30,1% σε σχέση με εκείνη του 2013, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους 21,3% και 14,3% αντίστοιχα.

Ανάμεσα στους χώρους που αγκάλιασε το κοινό ήταν το Σούνιο, το Ακρωτήρι, η Ακρόπολη της Λίνδου, ο Μυστράς, οι Δελφοί κ.ά.

Ας σταθούμε όμως και στην Αθήνα. Η Ακρόπολη παραμένει πρώτος προορισμός, το Ολυμπιείο όμως αύξησε πολύ τους επισκέπτες του, ενώ ο υπέροχος χώρος του Κεραμεικού τους διπλασίασε. Ολο και περισσότεροι ανακαλύπτουν για βόλτα τον Κεραμεικό, έναν από τους ωραιότερους χώρους της Αθήνας με τους πιο ευγενικούς φύλακες στο μουσείο του.

Μόνο που δεν αντέχουν όλοι οι επισκέπτες να κατηφορίσουν τον πεζόδρομο της Ερμού. Οι ηλικιωμένοι τουρίστες δεν επιλέγουν πάντα το περπάτημα και εκείνοι που φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια για δυο τρεις ώρες, είναι συνήθως βιαστικοί.

Γίνονται προσπάθειες από υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο μέρος στο πεζοδρομημένο τμήμα για τη στάθμευση των πούλμαν, είναι φανερό όμως ότι πρέπει να ανοίξει και η είσοδος επί της οδού Πειραιώς.

Όταν βλέπουμε πόσο αγκαλιάζονται κάποιοι υποδειγματικοί χώροι από το κοινό, η πολιτεία οφείλει να τους διευκολύνει περισσότερο. Η καταπράσινη ησυχία του Κεραμεικού είναι από τις ωραιότερες συγκινήσεις στην Αθήνα.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια