Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Ζαχί Χαουάς κατηγορείται για κλοπή

«Δεν υπάρχει τίποτα εναντίον μου» δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς Αντιμέτωπος με ερωτήματα για τον ρόλο του σε υπόθεσης κλοπής από πυραμίδα στη...


Zawi Hawass
«Δεν υπάρχει τίποτα εναντίον μου» δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς
Αντιμέτωπος με ερωτήματα για τον ρόλο του σε υπόθεσης κλοπής από πυραμίδα στην Αίγυπτο βρίσκεται ο πρώην «άρχοντας» των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζαχί Χαουάς.

Ο Χαουάς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ισχυρισμούς που τον θέλουν να βοήθησε ερασιτέχνες γερμανούς αρχαιολόγους να κλέψουν δείγματα βράχων από την Μεγάλη Πυραμίδα στη Γκίζα. Τον Απρίλιο του 2013 οι τρεις Γερμανοί διείσδυσαν στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και το μοναδικό που παραμένει σχετικά ακέραιο. Οι τρεις συνωμοσιολόγοι ήθελαν να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ο τάφος του Φαραώ Χουφού, όπως πιστεύαμε επί μακρόν, αλλά ότι είναι απομεινάρι μιας αρχαιότερης δυναστείας. Στο πλαίσιο αυτό απέσπασαν ένα κομμάτι για να το εξετάσουν στη Γερμανία. Ο Χαουάς αρνείται, πάντως, τις κατηγορίες και δηλώνει: «Δεν υπάρχει κάτι εναντίον μου».

Οι τρεις Γερμανοί απέσπασαν τμήμα του διακοσμητικού πλαισίου που αναγράφει την ημερομηνία κατασκευής της πυραμίδας και το μετέφεραν στην Γερμανία για να το εξετάσουν. Μετά από διεθνή κατακραυγή, το τμήμα επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν ερήμην, μαζί με άλλους πέντε αιγύπτιους αξιωματούχους που κατηγορούνται ότι τους βοήθησαν να μπουν στην πυραμίδα. Οι καταδικασθέντες ισχυρίστηκαν όμως ότι ο Χαουάς ήταν εκείνος που διευκόλυνε την κλοπή των θραυσμάτων και ότι αυτό συνέβη το 2010 στη διάρκεια γυρισμάτων για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ. «Δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος τον Απρίλιο του 2013», δήλωσε σε οργισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ο αιγυπτιολόγος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ως υπουργός Αρχαιοτήτων το 2010 έδωσε το πράσινο φως για τα γυρίσματα, στη διάρκεια των οποίων «ουδείς άγγιξε οτιδήποτε». 

Μετά τη δίκη, ο δικαστής κάλεσε τον Χαουάς για ανάκριση σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του στην υπόθεση. Ο Χαουάς αρνείται ότι έπαιξε ρόλο, λέγοντας ότι έφυγε από την κυβέρνηση στα μέσα του 2011, δύο χρόνια πριν πραγματοποιηθεί η κλοπή. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι άναψε «πράσινο φως» για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, αλλά τόνισε ότι στη διάρκεια των γυρισμάτων κανείς δεν άγγιξε οτιδήποτε.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της έρευνας, πάντως, το τελευταίο αυτό επεισόδιο σκιάζει για μία ακόμη φορά την άλλοτε λαμπερή σταδιοδρομία του αμφιλεγόμενου Χαουάς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πόστο του μετά την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011. Σε περσινή συνέντευξή του στον Guardian ο Χαουάς άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδιαφερόταν να επανέλθει στην πολιτική, τονίζοντας πως είναι ο μοναδικός κατάλληλος για τη δουλειά αυτή. «Είναι ένα θεόσταλτο δώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις ηγετικές του ικανότητες.


1 σχόλιο

  1. Αυτός ο κύριος έλπιζε να παραμεριστεί η καθηγήτρια της Αρχαιολογίας κα. Λιάνα Σουβαλτζή από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα, για να πάει αν υφαρπάξει τη δόξα της ως αρχαιολόγος. Μάλιστα δε, χωρίς έξοδα και χωρίς κόπο πνευματικό τε και σωματικό. Έτσι με μια φτιαριά θα χτυπούσε χρυσορυχείο αστείρευτο και μαζί αιωνία δόξα. Κι εδώ είναι ο παρασιτισμός και η επιστημονική απάτη εις τον ανώτατο κι απόλυτο θρίαμβο τους. Γιαυτόν οι καταστροφικές πολιτικές των "Ελλήνων" πολιτικών πριν 20 χρόνια ήταν ένα γλέντι.

    Επιπλέον, ως δείχνουν τα πράγματα τώρα, δεν θα έμενε τίποτα για την ανθρωπότητα αν έβαζε εκείνος το χεράκι του στον αμύθητο Ελληνιστικό θησαυρό του Βασιλέος των βασιλέων που κείται στην όαση της Σίουα. Όμως, ο Θεός των Ελλήνων έβαλε το χέρι του πρώτος, και τον πρόλαβε.

    Προσδοκώ ανυπόμονα η κα Λιάνα Σουβαλτζή να ολοκληρώσει την έρευνά της. Τότε πολλές επιστημονικές, ιστορικές και πολιτικές αντιλήψεις θα αλλάξουν, και θα φέρουν μεγάλη ταραχή σε όλον τον πλανήτη. Και θέλω να ζήσω, να γλεντήσω αυτή την ταραχή διότι θα σημαδέψει το μέλλον της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή