Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δίχτυα-ασπίδα στο ιερό του Απόλλωνα

«Γκολπόστ» (δίχτυα με μορφή που θυμίζουν τέρματα) και αγκύρια προβλέπει μεταξύ άλλων η προμελέτη που εξετάστηκε από το ΚΑΣ Οι καταπτώσ...

Δίχτυα-ασπίδα στο ιερό του Απόλλωνα
«Γκολπόστ» (δίχτυα με μορφή που θυμίζουν τέρματα) και αγκύρια
προβλέπει μεταξύ άλλων η προμελέτη που εξετάστηκε από το ΚΑΣ
Οι καταπτώσεις βράχων στους Δελφούς, και ιδιαίτερα στην περιοχή επάνω από το ιερό του Απόλλωνα, ήταν συχνές κατά την αρχαιότητα, όπως άλλωστε και σήμερα.

Μάλιστα υπάρχει μια σχετική αναφορά στον Ηρόδοτο, η οποία είναι βέβαια ενισχυμένη με την υπερβολή του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως αφού ο Ξέρξης πέρασε τις Θερμοπύλες και κατευθυνόταν προς τη Φωκίδα, έστειλε ένα στρατιωτικό σώμα προς τους Δελφούς για να αποσπάσει θησαυρούς. Όταν οι Πέρσες πλησίασαν στους Δελφούς, δύο κορυφές από τον Παρνασσό αποκόπηκαν και έπεσαν πάνω τους, ενώ παράλληλα καταδιώχθηκαν από δύο τοπικούς ήρωες, τον Φύλακο και τον Αυτόνοο. (Αυτά παρότι το μαντείο είχε φιλοπερσική στάση.)

Οι κορυφές μπορεί να μην έπεφταν, πέφτουν όμως οι Φαιδριάδες πέτρες πίσω από τους Δελφούς. Ενδεικτικά, το 2009 σημειώθηκαν έξι μείζονα γεγονότα και το 2012 τουλάχιστον πέντε. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει λάβει μέτρα με αποκλεισμούς περιοχών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Κασταλία πηγή, και με προσωρινές παρεμβάσεις. Οι αρμόδιοι είχαν όμως πάντοτε στο μυαλό τους πως απαιτείται μια μείζων παρέμβαση, η οποία πλέον δρομολογείται.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συντάχθηκε μια προμελέτη η οποία εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αφορά σε τμήματα μήκους 1.500 μέτρων της εθνικής οδού, ακριβώς στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου. Θα ενταχθεί στο επόμενο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, κάτι που σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί στην επόμενη δεκαπενταετία.

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως τα μεγάλα προβλήματα με καταπτώσεις βράχων στους Δελφούς οξύνονται και λόγω κλιματικής αλλαγής. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις επιτείνουν το φαινόμενο, σημείωσε. Κάτι που επιβεβαίωσε και η μελετητική ομάδα (Α. Παναγόπουλος - Α. Ρίτσος), που ανέφερε ότι όλο το υλικό που πέφτει προέρχεται από βράχους που έχουν πριν τεμαχιστεί. Οι μελετητές μαζί με τον διευθυντή αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένη Σβολόπουλο παρουσίασαν την προμελέτη, η οποία προβλέπει πολλούς τρόπους συγκράτησης και ανάσχεσης. Ανάμεσά τους, «γκολπόστ» (δίχτυα με μορφή που θυμίζουν τέρματα), αγκύρια κ.ά.

Σε κάποια σημεία οι προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν λόγω της οπτικής όχλησης που προξενούν και θα εξεταστούν. Αυτό ήταν αισθητό κυρίως στην Κασταλία. Γενικά το ΚΑΣ είπε πως αποτελούν προτάσεις που δίνουν λύση στο φαινόμενο και στους κινδύνους. Οι Δελφοί ανήκουν στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ο διεθνής οργανισμός στέλνει παρατηρητές να ελέγχουν την καλή τους κατάσταση. Δεν πρόκειται όμως μόνο για το «φαίνεσθαι». Το ΥΠΠΟΑ ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των επισκεπτών πάνω απ' όλα, όπως και των μνημείων.

Οι βραχοπτώσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από την αρχαιότητα, όπως είπαμε. Ο αρχαιολογικός χώρος άρχισε να ανασκάπτεται προς το τέλος του 19ου αιώνα και περισσότερο συστηματικά ύστερα από την απομάκρυνση του χωριού Καστρί (1893), το οποίο είχε χτιστεί πάνω στον θαμμένο από υλικά καταπτώσεων ιστορικό χώρο.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια