Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πωλούνται οικόπεδα με ...αρχαίους θησαυρούς

Οικόπεδα με... αρχαία εμπορεύεται μεσιτικό γραφείο, σε περιοχή μάλιστα όπου δεν έχουν γίνει ανασκαφές Οι Τούρκοι πωλούν οικόπεδα σε αρ...

Πωλούνται οικόπεδα με ...αρχαίους θησαυρούς
Οικόπεδα με... αρχαία εμπορεύεται μεσιτικό γραφείο,
σε περιοχή μάλιστα όπου δεν έχουν γίνει ανασκαφές
Οι Τούρκοι πωλούν οικόπεδα σε αρχαία πόλη πριν προλάβουν να φτάσουν οι αρχαιολόγοι για ανασκαφές...

Τουρκικό μεσιτικό γραφείο έχει δημοσιεύσει αγγελία πώλησης γης στην περιοχή των αρχαίων Βαργυλίων, που βρίσκεται κοντά στο Μπόντρουμ, με θέα τη θάλασσα, τη λίμνη και τα πολύτιμα αρχαία. Στη διαφήμιση, μάλιστα, υπογραμμίζεται με έμφαση πως στην περιοχή δεν έχουν γίνει ακόμη ανασκαφές, προτρέποντας τους επίδοξους αγοραστές να σπεύσουν όσο ακόμη προλαβαίνουν.

Αναφέρεται, επίσης, πως οι νέοι ιδιοκτήτες θα έχουν την τύχη να βρίσκονται δίπλα σε ένα αρχαίο αμφιθέατρο που είναι κρυμμένο κάτω από το έδαφος της περιοχής, τα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού λουτρού και μία νεκρόπολη της Βυζαντινής Εποχής.

Κι όλα αυτά έναντι μόλις 22 εκατ. τουρκικών λιρών, δηλαδή 10 εκατ. δολαρίων.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη ζητήσει από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να απαλλοτριώσει αρχαιολογικές περιοχές όπως τα Βαργύλια, προκειμένου να διαφυλαχτεί η προστασία τους, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί.

«Δυστυχώς, λόγω ανεπαρκούς προϋπολογισμού, οι αρχαιολογικές περιοχές απαλλοτριώνονται μόνον κατά τη διάρκεια ανασκαφών ή έργων αστικής ανάπτυξης», αναφέρει μέλος της Τουρκικής Ένωσης Αρχαιολόγων και συμπληρώνει με νόημα πως «η ιδιωτική ιδιοκτησία σε τέτοιου είδους περιοχές εμποδίζει το έργο της αρχαιολογίας». Τα Βαργύλια είναι μία περιοχή με μεγάλη ιστορία.

Η πόλη ονομάστηκε έτσι από τον μυθικό ήρωα Βελλεροφόντη, γιου του βασιλιά της Κορίνθου Γλαύκου, στη μνήμη του συντρόφου του Βαργύλου ο οποίος σκοτώθηκε όταν τον κλώτσησε το μυθικό φτερωτό του άλογο, ο Πήγασος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Βελλεροφόντης φόνευσε στην περιοχή τη Χίμαιρα, ένα φοβερό διπλοειδές τέρας που το μπροστινό μέρος του ήταν λιοντάρι και το πίσω δράκος.

Η αρχαία πόλη των Βαργυλίων αναπτύχθηκε στους Ελληνιστικούς Χρόνους και τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Σήμερα σώζονται τμήμα του τείχους του 4ου π.Χ αιώνα, ερείπια ναών και άλλων οικοδομημάτων, καθώς και ένα αρχαίο νεκροταφείο.

Κοντά στα Βαργύλια βρισκόταν ο Ιερός Ναός της Αρτέμιδος, τον οποίο, σύμφωνα με τις τοπικές μαρτυρίες, δεν μπορούσε να αγγίξει η βροχή, η οποία έπεφτε πάντα γύρω από αυτόν αλλά ποτέ πάνω του. Παράλληλα δίπλα στο λιμάνι των Βαργυλίων υπήρχε ένα τεράστιο ταφικό μνημείο, το οποίο χρονολογούνταν από την Ελληνιστική Περίοδο, μεταξύ 200 και 150 π.Χ., και ήταν αφιερωμένο στη Σκύλλα, το φοβερό τέρας της θάλασσας. Τα σωζόμενα μέρη αυτού του μνημείου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.


Πηγή: Α. Κούκα, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια