Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνεχίζεται η εκστρατεία για τα Μάρμαρα

Η εθνική στρατηγική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εξετάζεται και, αν χρειάζεται, θα υπάρξουν αλλαγές.

Συνεχίζεται η εκστρατεία για τα Μάρμαρα

Η εθνική στρατηγική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εξετάζεται και, αν χρειάζεται, θα υπάρξουν αλλαγές.

Αυτό δηλώνει στους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς. Η δήλωση του κ. Μπαλτά είναι η εξής: «Η εκστρατεία μας θα συνεχιστεί, αλλά επί της στρατηγικής και του πώς θα πορευθούμε ίσως υπάρξει στροφή, αν απαιτείται. Θα εξετάσουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες τις ερχόμενες εβδομάδες και, αν χρειαστεί να τις τροποποιήσουμε, θα το κάνουμε».

Η βρετανική εφημερίδα, όπως και η «Ντέιλι Μέιλ», συνδυάζουν τη δήλωση αυτή με τη συνεργασία με την Αμάλ Κλούνεϊ και το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εκείνη εργάζεται. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού είχε συζητήσει με τους Βρετανούς δικηγόρους το ενδεχόμενο να επιλεγεί η δικαστική οδός για την επιστροφή των παρθενώνιων γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Αν και δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή αναφορά του υπουργού επί του θέματος, ούτε κάποια νύξη ως προς το τι θα γίνει στο μέλλον, και οι δύο εφημερίδες κρίνουν πως η κ. Κλούνεϊ μπορεί και να φάει «πόρτα» (κουρτίνα, αγγλιστί) λόγω του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αναγγείλει περικοπές σε συμβόλαια και αμοιβές συμβούλων στο εξωτερικό.

Κινητικότητα

Επί της ουσίας τώρα, η δήλωση του κ. Μπαλτά έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα επί του θέματος, όπως και ανάγκη κάποιας αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η συντεταγμένη πολιτεία. Διότι, όπως φαίνεται, πρόοδος δεν υπάρχει, και δυστυχώς ανοίγουν χαραμάδες για εξωθεσμικές παρεμβάσεις που υπάρχει κίνδυνος να καταστήσουν το ζήτημα ακόμα και γραφικό. Μέσα στον επόμενο μήνα, η βρετανική πλευρά πρέπει να απαντήσει στην UNESCO κατά πόσον δέχεται τη διαμεσολάβηση που έχει προτείνει ο διεθνής οργανισμός. Η πρόταση έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και το Βρετανικό Μουσείο έχει διορία μέχρι τον Μάρτιο.

Όπως λέει στο «Έθνος», η Νίκολα Έλβιν, στέλεχος επικοινωνίας του Μουσείου, «η βρετανική κυβέρνηση έλαβε μια επιστολή από την UNESCO με την οποία προσφέρεται διαμεσολάβηση με την ελληνική κυβέρνηση επί του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω. Η UNESCO αποτελεί διακυβερνητικό σώμα και δεν προσέγγισε το Βρετανικό Μουσείο απευθείας, καθώς οι επίτροποι (trustees) είναι ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση. Οι επίτροποι επαναβεβαιώνουν την άποψή τους ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές δανείων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι ουσιώδες μέρος του διεθνούς ρόλου του μουσείου, που επιτρέπει να αναπτύσσονται πολύτιμοι διάλογοι, ανεξάρτητα από πολιτικές θέσεις».

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει πως θα απαντήσει στην UNESCO, χωρίς ωστόσο να προϊδεάζει περί του αν η απάντησή του θα είναι θετική ή αρνητική.

Προφανώς, αυτό αποτελεί διαπραγματευτικό «χαρτί» του και δεν θα το αποκαλύψει, έως ότου απαντήσει επίσημα, κάτι που αναμένεται να γίνει κοντά στη λήξη της προθεσμίας. Τέλος, δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να κάνει πίσω ούτε ένα βήμα από όσα έχει πει περί μη επιστροφής, ενώ μάλλον αμφισβητεί και τη δικαιοδοσία της UNESCO, τουλάχιστον απέναντί του.

Για αυτούς και για άλλους λόγους, η επανεξέταση των απόψεων της Ελλάδας πρέπει να γίνει. Θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και η λογική ότι το θέμα κινείται μέσω υπουργού Πολιτισμού και μόνο, και να οριστεί σταθερός διαπραγματευτής. Τέλος, το υπουργείο θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει αν θα οργανώσει συνάντηση στην Αθήνα των διεθνών επιτροπών που υποστηρίζουν την επιστροφή, δεδομένου και του πολύ υψηλού κόστους της.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια