Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το έργο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Έργου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην ...


Το έργο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Έργου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα κατά το 2014 από τον Διευθυντή της Σχολής James C. Wright (Professor of Classical and Near Eastern Archaeology, Bryn Mawr College).

Για τα πεπραγμένα της Σχολής για το έτος 2014, που θα ανακοινωθούν στην ετήσια συνάντηση την Παρασκευή 13 Μαρτίου, ώρα 19:00, στο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), ο ίδιος πληροφόρησε: «Η Σχολή έχει δύο ανασκαφές, την Αρχαία Αγορά της Αθήνας και την Αρχαία Κόρινθο. Επιπλέον, το υπουργείο Πολιτισμού μας παραχωρεί κάθε χρόνο έξι άδειες που δίνονται, μέσω επιτροπής, σε διάφορα πανεπιστήμια στην Αμερική. Εμείς αντιπροσωπεύουμε 197 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ», είπε. Έτσι, υπό την αιγίδα της Σχολής και σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα ανασκαφές και έρευνες στην Ανατολική Κρήτη, στο Λύκαιο Όρος στην Αρκαδία, στα Ίσθμια, στη Θήβα, στη θέση Μήτρου και στις αρχαίες Αλές στη Λοκρίδα, στην αρχαία Μεθώνη Πιερίας, στη Θράκη, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Επίσης, συνεχίζεται η συντήρηση και ανάδειξη στο ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, καθώς και οι μελέτες στην αρχαία Νεμέα.

Τέλος, μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Cotsen Hall, καθώς και δύο καλοκαιρινά προγράμματα για τα βυζαντινά ελληνικά (Byzantine Greek), ενώ το εργαστήρι Wieber της Σχολής παρέχει όλα τα σύγχρονα μέσα για τις έρευνες που διαφόρων τομέων της αρχαιολογικής επιστήμης, όπως της βιοαρχαιολογίας, της ζωοαρχαιολογίας και της παλαιοβοτανικής.

Θα ακολουθήσει διάλεξη του δρος Παναγιώτη Καρκάνα (M.H. Wiener Laboratory for Archaeological Science, AΣΚΣΑ) με θέμα «Αρχαιολογία, Ιστορία και Επιστήμη: μια Μικροσκοπική Προσέγγιση».

Αρχαιολογία, Ιστορία και Επιστήμη: μια Μικροσκοπική Προσέγγιση

Για την ερμηνεία της ιστορίας μιας θέσης είναι απαραίτητη η κατανόηση της δημιουργίας των στοιχείων που δομούν τη στρωματογραφία, δηλαδή των αρχαιολογικών επιχώσεων. Η μικρομορφολογία, μια μικροσκοπική μέθοδος εξέτασης του περιεχομένου και της συνάφειας των αποθέσεων, επιτρέπει λεπτομερή στρωματογραφική ανάλυση με σκοπό από τη μία την σύνθεση της βιογραφίας των αρχαιολογικών θέσεων μέσω της αποκρυπτογράφησης συγκεκριμένων γεγονότων, και από την άλλη την κατανόηση του πως έχει δημιουργηθεί συνολικά μια θέση. Η συγκεκριμένη ομιλία χρησιμοποιεί παραδείγματα, όπως λατρευτικές πρακτικές καύσης και συντήρησης μιας εστίας αρχαϊκού ναού στο Καλαπόδι, επαναλαμβανόμενες καταχώσεις και διανοίξεις μυκηναϊκών θαλαμωτών τάφων στη Νεμέα, κατασκευές δαπέδων και πρακτικές διατήρησης του χώρου στην θέση Μήτρου της Εποχής του Χαλκού, και ενδείξεις συστηματικής χρήσης της φωτιάς στην Κατώτερη Παλαιολιθική, με σκοπό την σύνθεση της «κάθετης ιστορίας» χώρων λατρείας, ταφικών μνημείων, οικισμών αλλά και της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια