Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα λίθινα εργαλείας ηλικίας 3,3 εκατ. ετών

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοανθρωπολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, ότι ανακάλυψαν, στην Κένυ...


Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα λίθινα εργαλείας ηλικίας 3,3 εκατ. ετών

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοανθρωπολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, ότι ανακάλυψαν, στην Κένυα της Αφρικής, τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τους προγόνους μας. 

Η χρήση εργαλείων ίσως είναι αρχαιότερη από το ανθρώπινο γένος Homo και δεν αποκλείεται να ξεκίνησε με τους αυστραλοπιθήκους, υποδεικνύει η ανακάλυψη κατεργασμένων λίθων στην Κένυα που χρονολογήθηκαν στα 3,3 εκατομμύρια χρόνια. Τα εργαλεία χρονολογούνται προ 3,3 εκατ. ετών και είναι παλαιότερα κατά περίπου 700.000 χρόνια σε σχέση με αυτά που θεωρούνταν τα πιο παλαιά μέχρι σήμερα και είχαν βρεθεί στη Γκόνα της Αιθιοπίας.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του περιοδικού «Science» στο συνέδριο, η ομάδα της δρος Σόνια Χάρμαντ στο Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκς της Νέας Υόρκης επισκέφθηκε τη λίμνη Τουρκάνα αναζητώντας στοιχεία για έναν πιθανό πρόγονο του ανθρώπου με την ονομασία Kenyantropus platyops.

Η Χάρμαντ εντόπισε αυτό που η ίδια ονομάζει «αδιαμφισβήτητα» λίθινα εργαλεία στην επιφάνεια του εδάφους και σε μικρό βάθος. Εκτός από τα ίδια τα εργαλεία οι ερευνητές συνέλεξαν τις πέτρες από τις οποίες είχαν αποκοπεί φολίδες για να χρησιμοποιηθούν εργαλεία. Βρήκαν ακόμα λίθινα «αμόνια» πάνω στα οποία τοποθετούνταν άλλες πέτρες για κατεργασία.


Η χρονολόγηση λίθινων ευρημάτων που βρέθηκαν στην επιφάνεια είναι αδύνατη. Οι ερευνητές μπόρεσαν ωστόσο να χρονολογήσουν τα ιζήματα μέσα στα οποία βρέθηκαν θαμμένα άλλα εργαλεία. Εφαρμόζοντας τις λεγόμενες παλαιομαγνητικές τεχνικές, οι οποίες παρακολουθούν τις περιοδικές αντιστροφές του μαγνητικού πεδίου της Γης, κατέληξαν στην εκτίμηση των 3,3 εκατ. ετών.

Η ανακάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί (ακόμη δεν υπάρχει σχετική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το «Science» δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν ικανοί για τη δημιουργία πρωτόγονων εργαλείων από μυτερές πέτρες πολύ πριν εμφανιστεί το γένος Homo στο προσκήνιο. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν αποκλείεται ακόμη και οι Αυστραλοπίθηκοι, όπως η διάσημη «Λούσι», να χρησιμοποιούσαν τέτοια εργαλεία.

Η ανακοίνωση για την ανακάλυψη έγινε από την αρχαιολόγο Σόνια Χάρμαντ του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης, η ομάδα της οποίας βρήκε πολυάριθμα λίθινα εργαλεία στην τοποθεσία Λομέκβι 3, δυτικά της κενυατικής λίμνης Τουρκάνα.

Τα εργαλεία ανακαλύφθηκαν σε χαμηλό βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η χρονολόγηση του γεωλογικού στρώματος με τη χρήση παλαιομαγνητικών τεχνικών (καταγράφουν τις διαδοχικές αναστροφές της πολικότητας του γήινου μαγνητικού πεδίου) τοποθέτησε τη δημιουργία τους προ περίπου 3,3 εκατ. ετών.

Καθώς το γένος Homo εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν από 2,8 εκατ. χρόνια, το πολύ, αυτά τα εργαλεία είναι πολύ παλαιά για να έχουν δημιουργηθεί από τους πρώτους «κανονικούς» ανθρώπους, σύμφωνα με την κ. Χάρμαντ. 

Οι Αυστραλοπίθηκοι ή οι λεγόμενοι Κενυάνθρωποι είναι οι πιο πιθανοί δημιουργοί τους. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, το βασικό -και μάλλον αιρετικό- συμπέρασμα είναι ότι η δημιουργία των πρώτων εργαλείων άρχισε πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου γένους στη Γη.


Πηγή: Τα Νέα , Β. Πρατικάκης, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια