Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στις ιταλικές αρχές 25 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί

Στην Ιταλία, επιστράφηκε μια ανεκτίμητη συλλογή αρχαίων ρωμαϊκών έργων τέχνης, η οποία είχε εισαχθεί παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες...



Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στις ιταλικές αρχές 25 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί

Στην Ιταλία, επιστράφηκε μια ανεκτίμητη συλλογή αρχαίων ρωμαϊκών έργων τέχνης, η οποία είχε εισαχθεί παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε περάσει στα χέρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μουσείων και ιδιωτικών συλλεκτών.


Τα πιο σημαντικά κομμάτια της συλλογής ήταν τρία μέρη από τοιχογραφίες της Πομπηίας που χρονολογούνται τον 1ο αιώνα μ.Χ. και κλάπηκαν το 1957.

Ο αμερικανός πρεσβευτή της Ιταλίας Τζον Φίλιπς δήλωσε στην τελετή που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ιταλικής αστυνομίας: «Είναι ευχαρίστηση μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσω την επιστροφή αυτών των πολύτιμων αντικειμένων στον ιταλικό λαό». Οι τρεις τοιχογραφίες δεν θα τοποθετηθούν στους τοίχους της Πομπηίας. Το πιθανότερο είναι να εκτεθούν στην αρχαία πόλη ή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Ορισμένα από τα είκοσι πέντε αντικείμενα της συλλογής βγήκαν ακόμα και σε δημοπρασία από τους οίκους Κρίστις και Σόθμπις, μετά από ψεύτικους ισχυρισμούς των λαθρεμπόρων ότι η εξαγωγή τους από την χώρα προέλευσης ήταν απολύτως νόμιμη. Μουσεία και συλλέκτες στην Αμερική, που είχαν αγοράσει αντικείμενα της συλλογής, τα παρέδωσαν με την θέλησή τους στις ιταλικές αρχές αφού έλαβαν γνώση ότι ήταν παράνομα. Ενδεικτικά, το Μουσείο Τέχνης Τολέδο στο Οχάιο και το Ινστιτούτο Τέχνης στην Μιννεάπολη επέστρεψαν ετρουσκικά αγγεία, το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ βιβλία βοτανολογίας του 17ου αιώνα και το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα ένα χειρόγραφο του 16ου αιώνα από το Τορίνο.

Μια ειδική μονάδα της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά δήλωσε ότι ακόμα τρεις τοιχογραφίες είχαν κλαπεί το 1957 αλλά επιστράφηκαν πίσω. Πρόκειται για μία τοιχογραφία που βρέθηκε στην Βρετανία το 2008, μία άλλη στην Αμερική το 2009 και η τρίτη στην Ελβετία το 2000.

Στα χέρια των αμερικανικών αρχών ήρθε, επίσης, το καπάκι μιας ρωμαϊκής σαρκοφάγου, ηλικίας 1800 ετών, που απεικονίζει την Αριάδνη, την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. 

Οι τρεις τοιχογραφίες της Πομπηίας απεικονίζουν μια αντρική φιγούρα, μια γυναίκα με την μορφή ενός «έρωτα» στον ώμο της και μια γυναίκα που φορά ένα κόκκινο μανδύα και κρατά στο χέρι της ένα κύπελλο για κρασί.


Η ιταλική αστυνομία διευκρίνισε ότι οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν και επεστράφησαν στη χώρα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Κάποια από τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονταν σε μουσεία, στο Οχάιο και τη Μινεάπολη ενώ άλλα προωθούνταν για πώληση από γνωστούς οίκους δημοπρασιών, όπως οι Sotheby's και Christie's, στους οποίους είχαν δοθεί ψεύτικες διαβεβαιώσεις για την προέλευσή τους. 

Ορισμένα αντικείμενα είχαν εξαχθεί από την Ιταλία από έναν αρχαιοκάπηλο που είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, τον Τζάκομο Μεντίτσι ενώ άλλα σχετίζονται με μια έρευνα για αρχαιότητες που εξήχθησαν παρανόμως από τον έμπορο έργων τέχνης Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Πολλά έργα επεστράφησαν οικειοθελώς από τους ανθρώπους που τα είχαν στην κατοχή τους, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν κλεμμένα. Μια γκαλερί ωστόσο αρνήθηκε να δώσει πίσω τις αρχαιότητες και η υπόθεση οδηγήθηκε σε μια «σκληρή δικαστική διαμάχη», όπως ανέφερε η αστυνομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια