Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεναγήσεις νέου τύπου στην Ελλάδα του πολιτισμού

Συναντηθήκαµε µε την οµάδα της Discover Greek Culture και γίναµε τουρίστες στην ίδια µας την πόλη. Αποτέλεσµα; Μέσα σε λίγες ώρες γν...


Ξεναγήσεις νέου τύπου στην Ελλάδα του πολιτισμού

Συναντηθήκαµε µε την οµάδα της Discover Greek Culture και γίναµε τουρίστες στην ίδια µας την πόλη. Αποτέλεσµα; Μέσα σε λίγες ώρες γνωρίσαµε µαζί τους την καλύτερη πλευρά της Αθήνας - αυτήν που αξίζει να βλέπουν οι επισκέπτες της.

«Βρισκόµαστε στην οδό Τριπόδων, που συνέδεε το θέατρο του ∆ιονύσου µε την Αρχαία Αγορά. Στο θέατρο του ∆ιονύσου οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν διαγωνισµούς θεατρικών παραστάσεων. Ο εκάστοτε νικητής, αυτός που παραλάµβανε τον χάλκινο τρίποδα -το Οσκαρ της εποχής, σαν να λέµε!- δεν ήταν οι υποκριτές ή ο ποιητής, αλλά ο χορηγός αυτός που χρηµατοδοτούσε την παράσταση και ο οποίος φρόντιζε να τοποθετήσει το βραβείο του στην κορυφή ενός µνηµείου για να “διαφηµίσει” τη νίκη του. Κατά µήκος και εκατέρωθεν της οδού Τριπόδων υπήρχαν δεκάδες τέτοια χορηγικά µνηµεία. Με λίγη φαντασία θα µπορούσαµε να πούµε ότι η οδός Τριπόδων είναι το Walk of Fame της αρχαίας Αθήνας»!

Το µολύβι µου έχει πάρει «φωτιά». ∆εν είναι ότι δεν τα έχω ξανακούσει όλα αυτά. Μου αρέσει όµως πολύ τούτη η µοντέρνα εξιστόρηση και συγχρόνως απολαµβάνω την ευκαιρία να παραστήσω -έστω για λίγες ώρες- την τουρίστρια στην ανοιξιάτικη Αθήνα. Ο δεόντως διαφωτιστικός Σωτήρης Καρκανιάς είναι ένας από τους ξεναγούς της Discover Greek Culture, µιας εταιρείας που εξειδικεύεται στην προσφορά ολοκληρωµένων υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισµού στην Ελλάδα.

Τι ακριβώς σηµαίνει αυτό; Ας πάρουµε την ιστορία από την αρχή...

Ας γυρίσουµε κάµποσα χρόνια πίσω, όταν δύο γυναίκες του πολιτισµού, αναφορικά τόσο µε τις σπουδές τους όσο και µε τον πρότερο επαγγελµατικό τους βίο, η Αλεξάνδρα Τηλιγάδα και η Σοφία Αντωνιάδου, αποφάσισαν να δέσουν την πολύχρονη φιλία τους µε µια κοινή επιχειρηµατική δραστηριότητα πάνω σε µια ιδέα που έπεφτε συχνά στο τραπέζι -θεωρητικά τουλάχιστον- και που πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν να της δώσουν σάρκα και οστά: «Να σχεδιάσουν περιηγήσεις που θα προωθούν τον ελληνικό πολιτισµό αναδεικνύοντας την ιστορία, την αρχαιολογία, την τέχνη και τη γαστρονοµία. ό,τι δηλαδή διαφοροποιεί την Ελλάδα από τον υπόλοιπο κόσµο», όπως λένε.

Αυτό το διαπιστώνουµε γρήγορα όταν, πριν περπατήσουµε στην Τριπόδων στην Πλάκα, ο Σωτήρης µάς παρακινεί να περάσουµε το κατώφλι ενός από τα παλαιότερα wine stores της περιοχής για οινογνωσία συνοδεία νόστιµων ελληνικών τυριών. «Εδώ µπορείτε να δοκιµάσετε τις καλύτερες ετικέτες του ελληνικού αµπελώνα», µας πληροφορεί η έµπειρη σοµελιέ Σοφία και πράγµατι κάνουµε παρέα ένα µίνι ταξίδι από τη Φλώρινα και τη Νάουσα µέχρι τη Μαντίνεια και τη Σαντορίνη. ∆οκιµάζουµε κρασιά, τυριά, τραγανά παξιµαδάκια, χαλαρώνουµε, συζητάµε. Ωραία περνούν όσοι συµµετέχουν σε αυτά τα τουρ, σκέφτοµαι καθώς αποχαιρετάµε τη Σοφία για να συνεχίσουµε.

Η βόλτα µας µε την Discover Greek Culture δεν είναι αυτή που κάνει παραδοσιακά. Η δική µας έχει λίγο απ’ όλα: ορισµένα από τα highlights, δηλαδή, των δεκατριών διαφορετικών περιηγήσεων που προτείνουν µέχρι στιγµής σε Αθήνα και ∆ελφούς (µισής ή ολόκληρης µέρας συν κάποια ολιγοήµερα προγράµµατα), ενώ σύντοµα σκοπεύουν να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους σε Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη κ.α. - έως ότου καταφέρουν να καλύψουν ολόκληρη τη χώρα.

Επόµενη δική µας στάση, λοιπόν, το ατελιέ τριών σύγχρονων καλλιτεχνών σε έναν µικρό δρόµο του ιστορικού κέντρου. Πρόκειται για την έδρα του Ντάνιελ, του Πάρη και του Φιλίππου, στην οποία δεν υπήρχε καµία περίπτωση να βρεθεί κανείς Αθηναίος ή επισκέπτης της πόλης χωρίς να γνωρίζει προσωπικά τους ίδιους!

Αυτή είναι και η µεγάλη επιτυχία της Αλεξάνδρας και της Σοφίας, η οποία επιβεβαιώθηκε µάλιστα µε τη διάκριση της Discover Greek Culture στα Tourism Awards 2015 (ασηµένιο βραβείο στην κατηγορία «Πολιτιστικός τουρισµός»), µόλις εννέα µήνες µετά την επίσηµη λειτουργία της εταιρείας. ∆ιότι κατάφεραν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους (οι δυο τους δουλεύουν συστηµατικά από το 2012 πάνω στην υλοποίηση της ιδέας) και κάτι παραπάνω: ήρθαν σε επαφή µε µια σειρά από ιδρύµατα και οργανισµούς και εξασφάλισαν ιδιωτικές ξεναγήσεις και αποκλειστικές επισκέψεις, όπως για παράδειγµα την πρόσβαση στο υπόγειο του Μουσείου Μπενάκη, όπου υπάρχουν κειµήλια που δεν εκτίθενται.

Από τις καλύτερες εµπειρίες που προσφέρουν, άλλωστε, είναι αυτή που είχαµε κι εµείς στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στην πλατεία Κλαυθµώνος (µία από τις πρώτες κατοικίες του Οθωνα και της Αµαλίας - άγνωστο στους περισσοτέρους): να γευµατίσουµε σαν Αθηναίοι αριστοκράτες σε αυθεντικές πορσελάνες του 19ου αιώνα σε µια αίθουσα που ανοίγει µόνο για την Discover Greek Culture.

Εκεί συναντήσαµε την Αλεξάνδρα και τη Σοφία κι εκεί είδαµε στην πράξη τι έχουν ξεκινήσει να κάνουν και τι έχουν πετύχει ήδη: να δηµιουργήσουν ένα αναβαθµισµένο τουριστικό προϊόν, «αποκλειστικό, ενδιαφέρον και ουσιαστικό ταυτόχρονα». Πώς κατάφεραν να πείσουν µουσεία, ιδρύµατα, οργανισµούς και πρωτίστως τους ανθρώπους τους να τις εµπιστευτούν; «∆εν ήταν καθόλου εύκολο να ανοίξουν τις κλειστές πόρτες τους», λένε οι δυο τους σήµερα, ικανοποιηµένες από το αποτέλεσµα. «Το ότι το έκαναν σηµαίνει ότι πιστεύουν στην προσπάθειά µας...».


Πηγή: Κ. Βασσάλου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια