Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας επιτύμβιες στήλες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Στην Κύπρο δύο εξαιρετικές επιτύμβιες στήλες εντόπισε και φωτογράφισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι στήλες μεταφέρθηκαν α...


Μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας επιτύμβιες στήλες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Στην Κύπρο δύο εξαιρετικές επιτύμβιες στήλες εντόπισε και φωτογράφισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι στήλες μεταφέρθηκαν από τον χώρο της ανασκαφής στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, στα κελιά του οποίου το κατοχικό καθεστώς λειτουργεί μουσείο.
Το μοναστήρι βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας, όπου κάνουν παράνομα ανασκαφές το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και το τουρκοκυπριακό πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο δεν έχει διεθνή αναγνώριση.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έστειλε τις φωτογραφίες με τις επιτύμβιες στήλες στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, για ενημέρωση. Παρά την προσπάθεια μας δεν καταφέραμε να πληροφορηθούμε τον χώρο της ανασκαφής. Αρχαιολόγος, που είδε τις φωτογραφίες των επιτύμβιων στηλών, μας είπε ότι πρέπει να ανήκουν στην αρχαϊκή περίοδο και ότι φαίνονται πράγματι νέα ευρήματα, εφόσον δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στη βιβλιογραφία για την Σαλαμίνα, αν πράγματι προέρχονται από τη νεκρόπολη της. Ωστόσο, πρόκειται για πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος επιτύμβια μνημεία, σύμφωνα με τον ίδιο αρχαιολόγο.

Συνέδριο για τη Σαλαμίνα της Κύπρου

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές συνέδριο, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την αρχαία Σαλαμίνα, με τίτλο «Salamis of Cyprus. History and Archaeology from the Earliest Times to the Late Antiquity – Σαλαμίνα της Κύπρου. Ιστορία και Αρχαιολογία από τους Προϊστορικούς Χρόνους μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα».

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν οι Βάσος Καραγιώργης και Μαργαρίτ Ιβόν, επικεφαλής των ομάδων που εργάζονταν στην αρχαία Σαλαμίνα μέχρι την τουρκική εισβολή. Οι σύνεδροι μοιράστηκαν πρόσφατες έρευνες και τις ιδέες τους σχετικά με τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Σαλαμίνα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οι ανασκαφές στην πόλη και τη νεκρόπολη της αρχαίας Σαλαμίνας είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση και οι πιο σημαντικές που έγιναν ποτέ στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα χρόνια. O αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας, που επεκτείνεται από την ακτή του ομώνυμου κόλπου μέχρι το μοναστήρι του Aποστόλου Bαρνάβα και τα ανατολικά κράσπεδα του χωριού Έγκωμη, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς στον χώρο της Μεσογείου.

Μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας επιτύμβιες στήλες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Σύμφωνα με τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα η Σαλαμίνα κατοικήθηκε από τον ενδέκατο αιώνα π.Χ. με ιδρυτή τον Τεύκρο, γιο του Τελαμώνα, που έδωσε στην πόλη το όνομα της πατρίδας του, στον κόλπο του Σαρωνικού. Ο Τεύκρος βρέθηκε στην Κύπρο μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, μη μπορώντας να επιστρέψει στον πατέρα του επειδή δεν είχε εκδικηθεί τον θάνατο του αδελφού του Αίαντα. Από το 1998 μέχρι σήμερα γίνονται παράνομα ανασκαφές κατά παράβαση όλων των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής ανέφερε ότι «από το 1974, δυστυχώς, η Σαλαμίνα απουσιάζει εντελώς από τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία, ενώ αποτέλεσε για τελευταία φορά αντικείμενο Συνεδρίου, το 1978 στη Λυών».

Επίσης, τόνισε πως η σημαντικότερη προσωπικότητα της Σαλαμίνας υπήρξε ο βασιλιάς Ευαγόρας Α΄, στα τέλη του 5ου με αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Ο Ευαγόρας, σημείωσε, είναι εκείνος που πέτυχε την οριστική εδραίωση του ελληνικού πολιτισμού στην Κύπρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της ιστορικής της πορείας έως τις μέρες μας.

Καταλήγοντας, ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Σαλαμίνα του Τεύκρου, του Ευαγόρα και του Αγίου Επιφανίου, το προπύργιο αυτό του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, θα γνωρίσει σύντομα και πάλι μέρες δόξας και μεγαλείου στο επιστημονικό πεδίο της ιστορίας και αρχαιολογίας».


Πηγή: ΝΕΡΙΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια