Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίοι θησαυροί της Συρίας φτάνουν στην Ευρώπη

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρα Ένα «πολύτιμο αντικείμενο» από τη Συρία απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο και το φυλά, ώσπου να υπάρξε...


Αρχαίοι θησαυροί της Συρίας φτάνουν στην Ευρώπη
Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρα
Ένα «πολύτιμο αντικείμενο» από τη Συρία απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο και το φυλά, ώσπου να υπάρξει «σταθερότητα» στη χώρα, αποκαλύπτει στους «Τάιμς του Λονδίνου» ο διευθυντής του Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Δεν δίνει καμία λεπτομέρεια.

Πάντως, εφιστά την προσοχή της βρετανικής κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη λεηλασία των συριακών αρχαιοτήτων και τονίζει ότι η χώρα του πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σύρων, όπως και του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Μαζί, βγάζει μια δεύτερη είδηση. Η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να κυρώσει τη Συνθήκη της Χάγης.

Η καταστροφή αρχαιοτήτων στην περιοχή χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο πολιτιστικό έγκλημα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μόνο τους τελευταίους μήνες το Ισλαμικό Κράτος έχει τζίρο μεγαλύτερο από 1 δισ. δολάρια και από αυτά, όπως κατήγγειλε ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, τα 100 εκατομμύρια προέρχονται από κλεμμένες αρχαιότητες. Ο διεθνής οργανισμός έχει επιβάλει απαγόρευση πωλήσεων αρχαιοτήτων από τη Μέση Ανατολή, χωρίς ελπίδα όμως.

«Το να βοηθήσουμε τη συντήρηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς άλλου κράτους είναι σοβαρό ζήτημα», είπε ο ΜακΓκρέγκορ. «Κι όμως. Υπάρχει μια σημαντική συνθήκη της UNESCO, η Συνθήκη της Χάγης, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες. Μόνο μια χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν την έχει κυρώσει: η Μεγάλη Βρετανία», τόνισε. Και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει και κοινοβουλευτική πίεση, ώστε αυτό να γίνει.

Ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ. προειδοποίησε πως η Μ. Βρετανία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βοηθήσει στην προστασία των συριακών αρχαιοτήτων, επειδή έχει λιγότερες επαφές με τη Συρία.
Εις απάντησίν του, κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού σχολίασαν ότι αυτό θα γίνει «μόλις το επιτρέψει το πρόγραμμα των κοινοβουλευτικών εργασιών».

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου προειδοποίησε πως η χώρα του πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βοηθήσει στην προστασία των συριακών αρχαιοτήτων, επειδή έχει λιγότερες επαφές με τη Συρία. Αυτήν τη στιγμή, όπως ανέφερε, δεν έχουμε ακριβή γνώση των όσων συμβαίνουν εκεί, διότι δεν είναι δυνατή η μετάβαση αρχαιολόγων σε εμπόλεμες ζώνες.

Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν και πολλές αντιδράσεις κατά την αναδημοσίευση των θέσεών του στο BBC. Διάφοροι σχολιαστές ρώτησαν ειρωνικά αν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστραφούν στην Ελλάδα «όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση» ή αν αυτό ισχύει και για την αιγυπτιακή Στήλη της Ροζέτας.

Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον ένα αρχαίο από την Παλμύρα εμφανίστηκε σε δημοπρασία.

Αρχαίοι θησαυροί της Συρίας φτάνουν στην Ευρώπη
Το ακέφαλο άγαλμα από την Παλμύρα που πωλήθηκε από τον οίκο «Christie’ς»
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής αρχαιολογίας Ντέιβιντ Γκιλ, με μακρόχρονη ενασχόληση με λαθραίες αρχαιότητες, ένα άγαλμα από την Παλμύρα πωλήθηκε από τους «Κρίστι'ς».

«Όταν ένα τέτοιο γλυπτό εμφανίζεται στην αγορά, θα περίμενε κανείς πως ο οίκος δημοπράτησης θα διέθετε μια ελεγμένη ιστορία προέλευσης. Το ?αποκτήθηκε πριν από το 1996? (σ.σ.: αυτό αναφερόταν στον κατάλογο) ηχεί μάλλον ανακριβές και υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πιστοποιημένη ιστορία προέλευσης που να δείχνει την καταγωγή του αγάλματος».

Το ακέφαλο άγαλμα, ύψους κάτι λιγότερο από ένα μέτρο, αποτελεί έργο του 2ου αι. μ.Χ. και πωλήθηκε αντί 45.000 δολαρίων.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια