Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Ακρόπολη και η Πνύκα είναι πλέον καθαρές

Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων καθαρίζει βράχους και αρχαίες πέτρες στις παρυφές του λόφου του Αρείου Πάγου, ολοκληρώνοντας έναν πρώτο κύκλ...

Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων καθαρίζει βράχους και αρχαίες πέτρες στις παρυφές του λόφου του Αρείου Πάγου, ολοκληρώνοντας έναν πρώτο κύκλο παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή που μαστίζεται από το ανεξέλεγκτο γκράφιτι, ακόμα και εντός των αρχαιολογικών χώρων.
Ένας κύκλος ολοκληρώθηκε στην Ακρόπολη και στην Πνύκα με τους τελευταίους, επαναληπτικούς καθαρισμούς σε αρχαίες πέτρες, βράχους και τοιχοποιίες, που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του Δήμου Αθηναίων. Και ήταν ένας κύκλος συνεργειών αλλά και αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης, παρά την κατακλυσμιαία επιβολή των γκράφιτι σε αυτήν την πόλη.

Αλλά από κάπου πρέπει κανείς να ξεκινήσει, και η σταδιακή εισβολή των σπρέι ακόμα και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο ο θεαματικός βανδαλισμός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που για ορισμένους αποτέλεσε σημείο καμπής ως προς τα συνεχώς δοκιμαζόμενα όρια αντοχής της κοινωνίας.

Και ήταν η περίπτωση του μαυρισμένου Πολυτεχνείου που συσπείρωσε δυνάμεις και άθροισε συμμάχους. Τα κρούσματα βανδαλισμού στην Πνύκα δεν ήταν καινούργιο φαινόμενο, ενώ ανάλογες εστίες εντοπίζονται σε μεγάλη έκταση και εκατέρωθεν της οδού Αρείου Πάγου, ενός χωμάτινου περάσματος που συνδέει τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου με την Πλάκα. Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή, σημειώνουμε ότι τόσο η Πνύκα όσο και η οδός Αρείου Πάγου είναι ανοικτοί, δημόσιοι χώροι, ελεύθερα προσπελάσιμοι ημέρα και νύχτα, παρά το γεγονός ότι γειτνιάζουν με σημαντικές αρχαιότητες.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο αντιδήμαρχος, κ. Ανδρέας Βαρελάς, συνεπικουρούμενος από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την προσφορά του κ. Ηλία Ανδρεόπουλου, με τα αντι-γκράφιτι υλικά (www.booka.gr), ένωσαν δυνάμεις για να πετύχουν κάτι που φαινομενικά έμοιαζε ακατόρθωτο. Το σπρέι στον βράχο δεν απομακρύνεται εύκολα, ενώ συχνά και η πρόσβαση των κατάλληλων μηχανημάτων δεν είναι εύκολη. «Mας πλησίαζαν τουρίστες και μας έδιναν συγχαρητήρια», λέει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Ανδρεόπουλος.

Τα σπρέι θα επιστρέψουν αλλά αυτήν τη φορά θα είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστούν, καθώς οι επιφάνειες έχουν επιστρωθεί με το ειδικό αντι-γκράφιτι υλικό. «Στο Πολυτεχνείο κάθε μέρα γράφουν και κάθε μέρα σβήνουμε»...


Πηγή:  Δ. Ρηγόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια