Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα βαρβαρότητα στην Παλμύρα

Ο ναός του θεού Μπελ (Βήλου), που ολοκληρώθηκε το 32 μ.Χ., ήταν ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός στο «μαργαριτάρι της ερήμου» Μία ...

Νέα βαρβαρότητα στην Παλμύρα
Ο ναός του θεού Μπελ (Βήλου), που ολοκληρώθηκε το 32 μ.Χ.,
ήταν ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός στο «μαργαριτάρι της ερήμου»
Μία ακόμα επίδειξη δύναμης εκ μέρους των τζιχαντιστών στην Παλμύρα κατέστρεψε εν μέρει και θέτει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τον ναό του θεού Μπελ (Βήλου), που ήταν ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός στο «μαργαριτάρι της ερήμου».

Όπως δήλωσε στο BBC ο διευθυντής αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, η έκρηξη που σημειώθηκε δεν κατέστρεψε τη βασική δομή του αρχαίου ναού.

Ο περίφημος ναός παραμένει λοιπόν όρθιος, παρά την προσπάθεια του Ισλαμικού Κράτους να τον ανατινάξει, αυτό όμως δεν μειώνει την σοβαρότητα της πράξης των φανατικών.

Ο κ. Αμπντουλ Καρίμ επιβεβαίωσε μεν τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη στην περίμετρο του οικοδομήματος, όμως διευκρίνισε ότι η βασική κατασκευή του ναού, με τους κίονες και το ιερό παραμένουν όρθια. Καμιά αποτίμηση των ζημιών δεν μπορεί να γίνει, αφού είναι αδύνατη η αυτοψία στον χώρο. Υπάρχουν ωστόσο δημοσιεύματα που, επικαλούμενα κατοίκους της περιοχής, αναφέρουν ότι ο ναός του Βήλου έχει καταστραφεί. Όπως ανέφερε τη νύχτα προς Δευτέρα η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που συγκεντρώνει πληροφορίες από τον συριακό εμφύλιο, ένα «τμήμα του ναού» καταστράφηκε, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Νέα βαρβαρότητα στην Παλμύρα
«Φοβάμαι για το ποια θα είναι η μοίρα του», δήλωσε στο Newsweek ο διευθυντής αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ για τον ναό του θεού Μπελ
Κάτοικοι είχαν αναφέρει νωρίτερα πως η καταστροφή έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Ανέφεραν πως ακούστηκε ισχυρή έκρηξη και πως, μετά την καταστροφή, έχει απομείνει μόνο ο εξωτερικός τοίχος του ναού του Βήλου. Παραμένει ωστόσο ασαφές πόσο εκτεταμένες είναι οι ζημιές.

O κ. Αμπντούλ Καρίμ σκέπτεται με τρόμο το μέλλον του ναού. «Φοβάμαι για το ποια θα είναι η μοίρα του» δήλωσε στο Newsweek. «Είναι διάσημος και το πεπρωμένο του οικοδομήματος απειλείται από τους τρομοκράτες. Ελπίζω ότι θα το σεβαστούν, καθώς στην τελευταία χρήση του ήταν τζαμί, έστω και αν δεν σεβαστούν το παρελθόν του ως ναού ή εκκλησίας. Αν τον καταστρέψουν, θα είναι η τελική καταστροφή για την ιστορία της Παλμύρας».

Ο επικεφαλής των συριακών αρχαιοτήτων είναι απαισιόδοξος. «Η Παλμύρα είναι όμηρος του ISIS», σημειώνει, «και αν συνεχίσει να είναι υπό τον έλεγχό του, είμαι σίγουρος πως θα τη χάσουμε. Αισθάνομαι πολύ αδύναμος. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν ξέρω πώς χάσαμε την Παλμύρα και πώς μπορούμε να αποδεχόμαστε την καταστροφή της μπροστά στα μάτια μας».

Η κατασκευή του Ναού του Βήλου, ο οποίος συνδυάζει την αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής και της ελληνιστικής περιόδου, είχε ολοκληρωθεί το 32 μ.Χ. και ήταν ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στην περιοχή. Βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τη σειρά με τους κίονες στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας και αποτελούσε κεντρικό ιερό στη θρησκευτική ζωή της πόλης- κράτους. Ο Βήλος ήταν σημιτικός θεός και ο ναός ήταν τμήμα ενός συμπλέγματος ναών. Οι άλλοι δύο ήταν αφιερωμένοι στον θεό της Σελήνης Αλγκιμπόλ και στον θεό του Ήλιου Γιαρχιμπόλ. Η αρχαία πόλη της Παλμύρας ήταν σημαντικός σταθμός στη σύνδεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Περσία, την Ινδία και την Κίνα.

Οι τζιχαντιστές έχουν ήδη ανατινάξει τον μεγάλο ναό του Βάαλ, ηλικίας 2.000 ετών, στην πόλη-κόσμημα της Παλμύρας, η οποία συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης, ανατίναξαν δύο πρώιμα ισλαμικά μνημεία και ναρκοθέτησαν όλη την περιοχή, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία περί του τι θα συμβεί προσεχώς. Ο θεός Βήλος ήταν αντίστοιχος του Κρόνου και ένας από τους δύο βασικούς θεούς στην Παλμύρα. Ο άλλος ήταν ο Βάαλ - αντίστοιχος του Δία.

Το ΙΚ έχει καταστρέψει σειρά ανεκτίμητων αρχαίων μνημείων στις περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και στη Συρία.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια