Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ελληνική Ανατολή υπό την Ρώμη: τέχνη και πολιτιστική αλληλεπίδραση

Διάλεξη του Roland R.R. Smith (Lincoln Professor of Classical Archaeology and Art, University of Oxford) με τίτλο «The Greek East unde...

Η ελληνική Ανατολή υπό την Ρώμη: τέχνη και πολιτιστική αλληλεπίδραση

Διάλεξη του Roland R.R. Smith (Lincoln Professor of Classical Archaeology and Art, University of Oxford) με τίτλο «The Greek East under Rome: art and cultural interaction» την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19:30 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» (λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα)

Οι πόλεις της Ελλάδας και της δυτικής Ασίας άκμασαν κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ., σε μια παρατεταμένη σταθερή περίοδο ειρήνης που επιβλήθηκε σε όλο τον κόσμο της Μεσογείου από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. 

Δημόσια κτίρια και εντυπωσιακά μαρμάρινα μνημεία, εξαιρετικά τόσο σε ποικιλία όσο και σε ποσότητα, ανεγέρθηκαν αυτή την περίοδο σε πόλεις όπως την Αφροδισιάδα, την Αθήνα, την Έφεσο και την Πέργαμο καλύπτοντας μια σειρά από πολιτικές, θρησκευτικές και εορταστικές λειτουργίες.

Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού χαρακτήρα αυτών των πόλεων διαμορφώθηκε από τα μνημεία τους, με πολλά από αυτά να αναδεικνύουν τη νέα δυναμική του μαρμάρινου πολιτισμού χάρη στη Ρώμη και τις ρωμαϊκές ιδέες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένα μικρό μέρος τους βιώθηκε από τους συγχρόνους τους ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουδέτερο, τοπικό, ή ελληνικό. 

Η παρούσα διάλεξη περιγράφει τον παραπάνω ισχυρισμό πληρέστερα και επιχειρεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις για αυτό το παράδοξο. Θα παρουσιαστούν επίσης ορισμένες περιπτώσεις από πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου στην περίοδο της ακμής τους κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τη διάλεξη συνδιοργανώνουν ο Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών-ΕΙΕ, η Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Institute of Classical Studies / University of London.


Πηγή: ΕΙΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια